Kremić: Zahvaljujući javnom pozivu očekujemo zapošljavanje oko 460 osoba sa invaliditetom

16.03.2022. 10:40 / Izvor: Fena
Riad Kremić

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine objavio je danas Javni poziv za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine objavio je danas Javni poziv za novo zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom, za šta je osigurano 6.000.000 KM.

Također je raspisan Javni poziv i za programe održivosti zaposlenih osoba s invaliditetom, a za to je namijenjeno 3.250.000 KM, izjavio je za Fenu Riad Kremić, v.d. direktora Fonda.

Ova institucija očekuje na osnovu javnog poziva, odnosno predviđenog novca, zapošljavanje ili samozapošljavanje otprilike 460 osoba sa invaliditetom.

Na osnovu programa održivosti, Fond očekuje da će pružiti podršku za blizu 80 privrednih društava koja imaju status društava za zapošljavanje ovih osoba, kao i da će podržati više od 460 samostalnih obrtnika i najmanje 30 udruženja čiji su članovi osobe s invaliditetom.

"Želim da istaknem da je započela saradnja s lokalnim zajednicama širom FBiH te se održavaju javne prezentacije kako bi svim zainteresiranima bili približeni program rada Fonda, programi podrške te načini apliciranja putem javnih poziva koje Fond raspisuje", kazao je Kremić.

Na prezentacije su pozvani predstavnici svih kantonalnih institucija, lokalnih samouprava, javnih preduzeća i ustanova, privatnih preduzeća, udruženja poslodavaca, privredne komore, obrtničke komore, udruženja osoba sa invaliditetom, poslodavci, osobe sa invaliditetom, kao i svi drugi zainteresirani subjekti.

"Prve takve prezentacije bit će održane u ovoj sedmici u Unsko-sanskom kantonu, 16. marta u Ključu, a 17. marta u Bihaću, te je za naredne sedmice dogovoreno održavanje prezentacija i u drugim kantonima u FBiH. Pozivam sve zainteresirane da se informišu u svojim općinama, kao i službama za zapošljavanje, o datumima održavanja javnih prezentacija. Sve dodatne informacije moguće je pronaći i na oficijelnoj web-stranici", kazao je Kremić.

Nažalost, dodaje on, veliki broj osoba s invaliditetom je izvan tržišta rada upravo zbog iskustva otežanog zapošljavanja.

"Cilj ovih javnih prezentacija koje se odnose na raspisani Javni poziv je približiti na koji način osobe s invaliditetom i poslodavci koji ih žele zaposliti mogu da apliciraju. Na tim prezentacijama, ekspertni timovi imenovani od ove institucije približit će način na koji svi zainteresirani mogu aplicirati. Jasno će biti objašnjeno šta sve treba dostaviti od dokumentacije i kako popuniti aplikacijske obrasce", pojašnjava vršilac dužnosti direktora Fonda.

Prezentacije su prilika za odgovore na pitanja i razjašnjavanje nedoumica, pa i za razgovor o strahovima poslodavaca koji nemaju iskustva ni dovoljno informacija o tome šta zapravo znači zaposliti osobu sa invaliditetom.

"Pozivam poslodavce da zaposle osobe sa invaliditetom te se uvjere u njihove sposobnosti i vještine. Također, pozivam osobe s invaliditetom koje će se zaposliti na osnovu ovog javnog poziva da svojim radom osiguraju nastavak vlastitih poslovnih aktivnosti u društvima u kojima se zaposle ili samozaposle", kazao je Kremić također.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ostaje na raspolaganju predstavnicima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine i spreman je na transparentnu ekspertsku podršku kako bi svi zainteresirani mogli aplicirati na Javni poziv koji je objavljen danas, a sve s ciljem unapređenja statusa osoba sa invaliditetom.

Ovakve javne pozive Fond raspisuje dvaput godišnje, a ovaj je prvi u 2022. godini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti