Zeleni koridori uskoro mogući na graničnim prelazima između CEFTA-e i EU

18.03.2022. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Zeleni koridori

SEED se primjenjuje od 2010. godine i predstavlja unaprijeđeno upravljanje prelazima na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici uprava carina Grčke, Sjeverne Makedonije i Srbije jučer su se sastali da bi razmotrili potencijal SEED-a, ključnog sistema za uvođenje zelenih koridora.

Navedeno je da je učešće Grčke od izuzetnog značaja s obzirom da bi to bio veliki napredak u zajedničkim naporima i viziji transporta i trgovine između Grčke i članica CEFTA sporazuma. Zato se očekuje da ovaj sastanak dovede do veće saradnje u oblasti zelenih koridora i koristi i za EU i za CEFTA-u.

Generalni direktor Uprave carina Grčke Konstantinos Murtidis rekao je da probno uvođenje na graničnom prelazu Evzoni - Bogorodica predstavlja važan i unaprijeđen oblik saradnje između uprave carina Grčke i Sjeverne Makedonije.

SEED se primjenjuje od 2010. godine i predstavlja unaprijeđeno upravljanje prelazima na Zapadnom Balkanu. Poboljšani SEED+ dodatno unaprjeđuje efikasnost i pojednostavljuje procedure. SEED je imao ključnu ulogu u sprovođenju Inicijative zelenih koridora/traka.

Direktor Sekretarijata CEFTA Emir Đikić izjavio je da je SEED+ jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će osim razmjene podataka između uprava carina također obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se s vremenom proširiti na trgovinu uslugama.  

"Također, imat će pozitivan utjecaj na trgovinski tok, kao što predviđa Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište", dodao je Đikić.

SEED i SEED+ u praksi doprinose značajno kraćem vremenu čekanja na prelazima, pojednostavljenju procedura i manjim troškovima.

Sastanak je zvaničnicima tri uprave carina omogućio da steknu uvid u funkcionalnost, održavanje i druga tehnička pitanja u vezi sa radom SEED sistema, kao i u njegov potencijal da posluži kao glavni element podrške u određivanju prioriteta određenih vrsta robe na graničnim prelazima između Grčke i njenih CEFTA partnera.

Direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjsek naglasio je da stanovnici zapadnog Balkana predugo čekaju na granicama, naročito onim sa EU.

"Nastavit ćemo da podržavamo regionalne partnere u naporima da koncept zelenih koridora prošire na Grčku i druge zemlje članice EU. Uspostavljanje funkcionalnog zelenog koridora na graničnom prelazu Tabanovce - Preševo je skratilo vrijeme čekanja i ubrzalo izvoz, uvoz i tranzit robe. Sjeverna Makedonija i Srbija su prvi regionalni partneri na zapadnom Balkanu koji su uspostavili zajedničke granične kontrole i osigurali zajedničko obavljanje graničnih i carinskih formalnosti. Ako se primijeni na granicama sa zemljama članicama EU, ovaj koncept će biti jednako uspješan", kazao je Zakonjsek.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti