Vodeći trgovački lanci u BiH: Povećanje nabavnih cijena je glavni uzrok skupljih životnih namirnica

18.03.2022. 16:00 / Izvor: Akta.ba
ulje cijene

Vodeći trgovački lanci u BiH Konzum, Bingo, Mercator BH i Amko komerc uputili su zajednički dopis.

Glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo je povećanje nabavnih cijena, navodi se u zajedničkom saopćenju koje potpisuju vodeći trgovački lanci u BiH Konzum, Bingo, Mercator BH i Amko komerc.

Kako navode, dopis je upućen sa ciljem jasne, transparentne i objektivne informisanosti javnosti u vezi s prethodno objavljenom informacijom o nelegalnom povećanju cijena proizvoda osnovnih životnih namirnicate nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH.

"U procesu našeg poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svakog kantona. Osim navedenog izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača. Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća usljed naglog povećanja nabavnih cijena", navodi se u pismu koje potpisuju vodeći trgovački lanci u BiH.

Kažu da je nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala bržu frekvenciju nabave i promptno stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama. 

"Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini a time uslovljeno primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno 7 dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda", pojašnjeno je. 

Kako bi još jasnije objasnili nastalu situaciju, vodeći trgovački lanci navode trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bosanskohercegovačkih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja; 

1. 1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV 

2. 1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV 

3. 25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV 

"S tim u vezi informišemo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od strane proizvođača odnosno dobavljača a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport", poručili su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti