Općina Novi Grad neće dozvoliti gašenje preduzeća "Zrak"

22.03.2022. 14:27 / Izvor: Akta.ba
Zrak

Dug od 16 miliona maraka, blokiran račun, niti jedna nova ponuda za posao, i stari ugovori naveli su radnike firme Zrak na proteste, a povodom ovoga su se oglasili i iz Općine Novi Grad.

Dug od 16 miliona maraka, blokiran račun, niti jedna nova ponuda za posao, i stari ugovori naveli su radnike firme Zrak na proteste, a povodom ovoga su se oglasili i iz Općine Novi Grad. Prenosimo saopćenje u potpunosti.

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokušava na svaki način da uništi i ugasi firmu "Zrak", jedinu firmu namjenske industrije na prostoru općine Novi Grad Sarajevo sa tradicijom dužom od 70 godina poslovanja.

Zbog apsolutno inertnog odnosa Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH, koje upravlja ovim sektorom došlo se do pred gašenje nekadašnjeg giganta najmenske industrije. Ni nakon brojnih sastanaka i inicijativa u nastojanju da se ovoj firmi pomogne, navedeno Ministarstvo nije učinilo ni jedan od dogovorenih koraka, a iza svega toga stoji plan da se firma ugasi kako bi se zemljište raspordalo istoj grupi mešetara koja je uništila Fabriku duhana Sarajevo, a koja je putem privatizacijskih fondova otkupila 49% vlasništva u firmi “Zrak”. Ovo posebno ima veze sa imenovanjem nove direktorice Razvojne banke FBiH koju je postavila stranka Fahrudina Radončića (SBB), a koja odbija da se kroz kreditiranje koje je ranije bilo usaglašeno i dogovoreno sa Upravom preduzeća, firmi pomogne u ovom vremenu u kojem se pojavljuju kupci na svjetskom tržištu zbog sve komplikovanije sigurnosne situacije.

Vlada je imenovala novog vršioca dužnosti direktora, te je nova uprava pokrenula aktivnosti da se dođe do novih poslova, a u zadnjih 15 - 20 dana dešava se to da u firmu dolaze narudžbe i postoje pozitivni pomaci u mogućnostima poslovanja, ali nažalost firma je blokirana zbog neadekvatnog reagovanja Ministarstva i nepostupanja ni po čemu što je ranije dogovoreno.

Na sastanku održanom prije mjesec u zgradi Vlade FBiH, kojem su prisustvovali načelnici općina Novi Grad Sarajevo i Hadžići Semir Efendić i Hamdo Ejubović, te Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH i Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, dogovoreno je da će Vlada razmotriti mogućnost da se općinama prepustiti dio upravljanja nad tim firmama, obzirom na to, kako su tada rekli, da Vlada zbog svojih poslova nema vremena da se na adekvatan način bavi time.

Općina Novi Grad Sarajevo je bila spremna ući u problem rješevanja pitanja „Zraka“ na bilo koji način, pa i kroz upravljačku strukturu i vlasništvo, međutim, iako je to bilo dogovoreno na posljednjem sastanku održanom u zgradi Vlade FBiH, stvari se odvijaju u drugom pravcu, te je Ministarstvo poslalo dopis kojim pokušava da firmu „Zrak“ premjesti u Hadžiće, da ga spaja sa Tehničko-remontnim zavodom (TRZ).

Općina Novi Grad Sarajevo neće dozvoliti gašenje ove najveće firme namjenske industrije sa tradicijom dužom od 70 godina i na svaki način će spriječiti Ministarstvo u njegovoj namjeri da ugasi firmu. Pozivamo ih da hitno realizuju ranije postignute dogovore sa Razvojnom bankom kako bi se firmi pomoglo da nastavi sa procesom proizvodnje i poslovanjem. Ovakav način upravljanja preduzećima u vlasništvu FBiH može proizvesti samo onakva preduzeća kakva su bila BH Airlines, Fabrika duhana Sarajevo, BNT, rudnici i druge firme, koje su u brojnim problemima zbog nemara Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH, ", poručili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti