Olakšanje investitorima: Predstavljen digitalni vodič za investiranje u energetski sektor

22.03.2022. 17:22 / Izvor: Akta.ba
digit

Danas je novinarima u Neumu predstavljen digitalni vodič za investiranje u energetski sektor u BiH.

Danas je novinarima u Neumu predstavljen digitalni vodič za investiranje u energetski sektor u BiH. Važno je naglasiti da je ovo prvi ovakav digitalni vodič u regiji koji će biti od pomoći kako investitorima tako i građanima cijele BiH. 

Digitalni vodič izradila je USAID EPA s namjerom da vodič pomogne investitorima da se lakše snađu u složenoj proceduri izdavanja dozvola u BiH i da bolje pripreme investicije za energetske projekte.

Na samom početku prisutnima se obratila direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb kazavši da se mnogo rada i truda uložilo da bi se pokrenuo jedan ovakav vodič.

"Danas mi je drago što mogu najaviti jedan veliki rezultat napornog rada, a to je zvanična prezentacija digitalnog vodiča za investitore", kazala je ona na početku svog obraćanja.

digitalni vodic

Chubb je navela neke od prednosti korištenja ovog vodiča.

"Digitalni vodič omogućit će investitorima sve potrebne informacije o dozvolama, procedurama, a nadležnim organima će olakšati kompletiranje njihovih postupaka što zajedno BiH pomaže u energetskoj tranziciji ka obnovljivim izvorima energije i kreiranju novih poslova", kazala je ona, dodajući da će ovo pomoći višem ulaganju u energetski sektor, a samim time doći će i do otvaranja novih radnih mjesta. 

Peđa Bajraktarević, predstavnik USAID EPA projekta je naglasio da je prije same izrade vodiča bilo potrebno analizirati zakonodavne okvire kako bi mogli identificirati prepreke sa kojima se investitori susreću, a mnogo ih je. 

"Trenutni zaključak koji nikoga ne iznenađuje da je postupak izdavanja dozvola u BiH veoma komplikovan i kompleksan", rekao je on, dodajući da su izradili set od 200 i više preporuka koje su usmjerene na izmjene i dopune zakonskih rješenja, kako bi se uočeni nedostaci popunili. 

digitalni vodic

Također, naglašeno je da sama izmjena zakona nije dovoljna, već se mora raditi i na povećanju znanja investitora. 

Digitalni vodič za investitore u elektroenergetski sektor u BiH dostupan je na jedan klik bilo gdje i bilo kada, on omogućava da sa bilo koje lokacije bilo kada imate personalizirani pregled potrebne dokumentacije za razvoj projekta.

"Vodič sadrži informacije o svim potrebnim dozvolama, nadležnim organima, procedurama koje investitor mora proći, rokovima. Tačnije tu se nalazi 50 dozvola, 140 propisa i spisak 30 nadležnih institucija", pojasnio je Bajraktarević. 

Promocija digitalnog vodiča je održana u sklopu održavanja "Energetskog samita 2022. godine" u Neumu koji zvanično počinje 23.3.2022. godine i trajat će do 25.3.2022. godine, pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

E.S.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti