Predstavljena nova turistička ponuda i destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive

23.03.2022. 10:51 / Izvor: Akta.ba
turističke destinacije

Projekt je od juna 2020. godine do marta ove godine implementirala općina Mrkonjić Grad.

U Centru za posjetioce Pecka u Mrkonjić Gradu u okviru završne ceremonije predstavljeni su rezultati projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" koji se provodi u okviru projekta EU4Business finansiranog strane Evropske unije i Vlade SR Njemačke.

Kroz projekat je uspostavljena nova eko-turistička i outdoor destinacija Dinardica, smještena duž rute Via Dinarica. Dinardica je naziv brenda nove turističke destinacije, koji uključuje turističke sadržaje za aktivnosti u prirodi i odmor na selu na području općina Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik.

Projekt je od juna 2020. godine do marta ove godine implementirala općina Mrkonjić Grad, s partnerima UG Centar za životnu sredinu i kompanijama Advantis Konsalting i Zepter Passport iz Banje Luke.

Destinacija nudi bogato kulturno-istorijsko nasljeđe i nove turističke ponude, koje su tu da u skladu s ambijentom i prirodom pokrenu i tijelo i um.

Ova zelena destinacija, smještena u dolini gornjeg toka Sane i Plive, prošle godine je uvrštena u "Top 100 priča održivih turističkih destinacija", takmičenje koje organizira međunarodna fondacija Global Green Destination (GGD) i predstavljena na najvećem svjetskom sajmu turizma "ITB Berlin 2022".

Dinardica ima uspostavljen Savjet i definiran okvir za strateško upravljanje razvojem, pripremljen u skladu sa svjetskim standardima za zelene destinacije normiranim od strane Green Destination Standards, svojevrsnog alata za mjerenje, praćenje i poboljšanje samoodrživosti određene destinacije i regiona.

"Dinardicu pretvaramo u atraktivnu destinaciju, kroz izgradnju sadržaja koji omogućavaju nove doživljaje u prirodi, učenje na otvorenom i avanture za djecu i mlade. Izgradili smo prvi Outdoor Experience Park u selu Peckoj, koji nudi sadržaj za djecu i mlade, a urađena je i kompletna signalizacije područja oko izvora rijeke Sane te GPS mapiranje 300 km biciklističkih i 100 km pješačkih staza", kazala je menadžerica projekta Nataša Arežina.

U okviru ovog projekta zaštićeni su izvori rijeke Sane koji se nalaze na granici općina Ribnik i Mrkonjić Grad, između sela Vrbljani i Pecka. Odlukom Vlade Republike Srpske, u septembru 2021. godine, proglašen je Spomenik prirode "Vrela Sane".

Tom odlukom, 3,2 km2 su proglašena zaštićenim područjem, koje obuhvata tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećinu Mračaj. Pored toga, u zaštićenom području trasirana je staza duž rijeke Korane i sagrađena su dva mosta, jedan na rijeci Sani i jedan na Korani.

- U narednom periodu planiramo pokretati nove inicijative kako bi zaštititili ova prekrasna područja koja svojom ljepotom privlače ljubitelje prirode, a samim tim i stvoriti uvjete za razvoj odgovornog i održivog turizma - kazao je direktor Udruženja za podršku održivom razvoju Greenways, koje upravlja centrom Pecka, Boro Marić.

Ukupna vrijednost projekta "Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive" bila je preko 471.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile više od 376.000 KM bespovratnih sredstava, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti