Rafinerija ulja Modriča mijenja mazut ekološki prihvatljivijim energentom

23.03.2022. 13:25 / Izvor: Akta.ba
rafinerija ulja mazut

Rafinerija ulja Modriča pustila je u probni rad novu kotlovnicu, u kojoj se kao energent umjesto mazuta koristi komprimovani prirodni gas.

Rafinerija ulja Modriča pustila je u probni rad novu kotlovnicu, u kojoj se kao energent umjesto mazuta koristi komprimovani prirodni gas. Nova kotlovnica će u potpunosti zamijeniti stari sistem. Ista je namijenjena za zagrijavanje postrojenja Rafinerije, kao što su proizvodni pogoni, rezervoari za sirovine i proizvode, te administrativne prostorije. Radovi na uvođenju nove kotlovnice u eksploataciju su trajali od decembra prošle godine, a ukupan iznos investicija u ovaj projekat iznosi više od 280 hiljada evra.

Puštanje kotlovnice u rad izvršeno je zajedno (uz učešće) sa tehničkim osobljem Rafinerije nafte Brod, a koja je u okviru projekta gasifikacije pokrenula proizvodnju komprimovanog prirodnog gasa.

rafinerija ulja modriča

Kiril Tkačev, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča, ističe daje komprimovani prirodni gas ekološki pogodan energent u proizvodnji, čijom upotrebom se pravi značajan iskorak u pravcu smanjenja emisije štetnih gasova. U poređenju sa mazutom, sagorijevanje je znatno čistije, iskorištenje kotla je efikasnije za oko 15%, dok je emisija ugljen monoksida manja za oko 55%, a azotnih oksida za čak 65%.

"Izgradnja kotlovnice na komprimovani prirodni gas predstavlja još jedan značajan projekat u okviru plana za modernizaciju Rafinerije, a uz izgradnju novog postrojenja za proizvodnju ambalaže, možda i najznačajniji. Prelaskom na komprimovani prirodni gas kao energent ćemo smanjiti troškove eksploatacije grejnog sistema za više od 100 hiljada evra na godišnjem nivou, uz istovremeno poboljšanje izlaznih parametara i viši nivo zaštite životne sredine. Bitno je napomenuti i da će se nabavka energenta vršiti od domaćih proizvođača u Bosni i Hercegovini", rekao je Tkačev.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti