Rudnici i dalje predvode listu najvećih gubitaša, iznos se bliži cifri od 100 miliona KM

24.03.2022. 10:20 / Izvor: Akta.ba

Rudnici Kreka Tuzla četvrtu godinu zaredom bilježe pad prihoda i minusom od 29,4 miliona KM, na prvom su mjestu liste 20 kompanija s najvećim gubicima u Federaciji BiH.

Šest od sedam rudnika iz sastava Elektroprivrede BiH prošle godine napravilo je gubitak od 97,06 miliona KM i on je najveći u posljednjih pet godina.

Rudnici Kreka Tuzla četvrtu godinu zaredom bilježe pad prihoda i s minusom od 29,4 miliona KM, na prvom su mjestu liste 20 kompanija s najvećim gubicima u Federaciji BiH, pokazuju finansijski pokazatelji.

Nakon njega, slijede RMU Breza, RMU Zenica, RMU Kakanj, RMU Banovići i RMU Đurđevik

Pored rasta gubitaka, prihodi ovih rudnika konstantno padaju, državi se duguje za poreze i naknade, a plate i doprinosi se ne isplaćuju redovno.

Među rudnicima se ove godine našao i javni servis Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT) sa gubitkom 17,4 miliona KM. Upravni odbor BHRT- oglasio se  povodom blokade računa od Porezne uprave Federacije BiH, izvijestio je Parlamantarnu skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis, koja može dovesti do njegovog gašenja i niza pogubnih lančanih posljedica.

Loše poslovanje zabilježili su tradicionalno Željeznice Federacije i VIK Sarajevo, ali i Sveučilična klinička bolnica Mostar koja je 2021. godinu zavšila s gubitkom od 9,2 miliona KM.

2021. godinu s gubitkom je završio Selzer Automotive Bosnia d.o.o.. Radi se o kompaniji koja je u Rajlovcu 2020. godine izgradila prvi objekt površine 5000 m2 i započela izgradnju drugog objekta istog kapaciteta. 

Pogledajte svih 20 kompanija s najvećim gubicima u poslovanju u 2021. godini: 

 

gubitaši

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti