Osnaživanje potrošača da igraju ključnu ulogu u tranziciji prvi je korak ka dekarbonizaciji

24.03.2022. 13:33 / Izvor: Akta.ba
dekarbonizacija

Naglašeno je da se ne smij zaboraviti značajna uloga potrošača kada je u pitanju energetska tranzicija.

Pojam dekarbonizacija obuhvata kako sektor transformacije energije, prijenos i distribuciju energije, tako i veliki sektor potrošnje energije, poručeno je sa današnjeg panela pod nazivom "Dekarbonizacija energetskog sektora" koji je održan drugog dana Energetskog samita u Neumu.

"Glavni cilj dekarbonizacije je osiguranje energetske sigurnosti, smanjenje utjecaja dinamike rasta cijena na tržištu u narednom periodu, tako da imamo jedan širok spektar efekata koje stanovništvo, privreda, zajednica u cjelini će od ove dekarbonizacije da osjete", poručio je Goran Krstović iz GIZ-a. 

goran
Goran Krstović


Hamdija Mujezin iz UNDP-a je kazao da su dvije ključne intervencije, prva koja se tiče povećanja kapaciteta obnovljivih izvora energije sa svrhom smanjenja karbonske intenzivnosti, odnosno povećanje udijela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji, a druga koncepcija koja se tiče povećanja energetske efikasnosti sa svrhom smanjenja energetskih potreba na strani krajnjih potošača.

to se tiče samog ubrzavanja tranzicije ka čistoj energiji ono najbitnije što bi trebalo da se desi jeste primjena jednog od najefektivnijih primarnih mehanizama alata u borbi protiv karbonskih intenzivnosti  a to je limitacija emisija stakleničkih gasova, odnosno uvođenje postepenog smanjenja emisija u karbonski intezivnim sektorima i industrija", pojasnio je. 

Kazao je da ubrzanu dekarbonizaciju omogućuje uspostava različitih programa na različitim nivoima sa vrlo jasnom strukturom i koji će omogućiti praćenje efekata izvještavanja, to je vrlo jedan kompleksan zadatak i ti programi trebaju biti podržani od strane različitih finansijskih instrumenata da bi se to omogućilo u kombinaciji sa drugim izvorima.


Ključna godina za energetsku zajednicu 

Naida Taso, stručnjak za tržište i obnovljivu energiju iz Sekreterijata Energetske zajednice je kazala da je ovo ključna godina za energetsku zajednicu.

"Zajedno sa paketom čiste energije usvojena je i mapa puta za dekarbonizaciju na ministarskom savjetu. Put ka dekarbonizaciji je jasan, međutim ono što sad predstoji su teška pitanja o kojima niko ne želi da razgovara, a to je pitanje kada ćemo prestati podsticati fosilna goriva, koji je datum za zatvaranje termoelekrana i rudnika uglja", rekla je Taso. 

naida taso
Naida Taso


Naglasila je da ne smijemo zaboraviti značajnu ulogu potrošača kada je u pitanju energetska tranzicija. 

"Paket čiste energije je uveo pojam "Samo potrošač" energetske zajednice, znači podizanje svijesti i osnaživanje potrošača da igraju ključnu ulogu u tranziciji je prvi korak ka dekarbonizaciji", zaključila je. 


E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti