Gasovod star preko 40 godina govori dovoljno o sigurnosti snabdijevanja gasom u BiH

25.03.2022. 10:06 / Izvor: Akta.ba
snabdijevanje gasom

Jedini naš gasovod star je više od 40 godina i to samo po sebi govori o sigurnosti snabdijevanju gasom.

Nacionalni energetsko klimatski plan BiH je razmatrao ulogu prirodnog gasa gasom i to kroz dio sigurnosti snabdijevanja i tržišta gasa, a sve je to uobličeno u dimenziju koja se zove "Energetska sigurnost" i "Energetsko tržište", poručeno je na panelu "Energetskog samita" u Neumu na temu "Sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom-preduslov za povećanje potrošnje"

"Trenutno stanje kada je u pitanju prirodni gas u BiH je takvo da ga uvozimo u stopostotnom procentu, nemamo domaće proizvodnje i trenutno imamo samo jedan izvor snabdijevanju, a to je ruski gas koji u BiH ulazi iz Srbije pritom sigurnost snabdijevanja ocjenjena je nekom najnižom ocjenom", kazala je Aida Haračić, stručni savjetnik za strateško planiranje i razvoj politike gasa i nafte, dodajući da je naš jedini gasovod star preko 40 godina i da to samo po sebi govori o sigurnosti snabdijevanja gasom u BiH.  

energetski samit
Aida Haračić


Haračić je naglasila da je potrebno poduzeti određene mjere kako bi prevazišli takvo stanje, pa je rješenje pronađeno u dodatnom proširenju izvora i pravaca snabdijevanja, te je potrebno nastojati održati funkcionalnim gasovod koji se trenutno koristi.

"Trenutno se rade istraživanja na području sjeverne Bosne na nalazištima nafte i prirodnog gasa i ukoliko ta istraživanja pokažu da je rentabilna ekspolatacija te nafte onda možda u nekoj budućnosti možemo očekivati da to više ne bude zavisnost sto posto od uvoza", poručila je. 


Direktor preduzeća "Gas – res" Ljubo  Glamočić je istakao da proces dekarbonizacije zahtijeva i razmatranje i učešće gasa kao prelaznog energenta, koji je Evropska komisija odredila.

"Za očekivati je da u tom postupku, pored svih aktivnosti koje se vode kroz korišćenje obnovljivih izvora energije, i gas zauzme svoje mjesto, jer on kao energent ima daleko manju emisiju štetnih gasova u odnosu na fosilna i ostala goriva", rekao je Glamočić.

Belma Filipović, šefica direkcije za razvoj iz BH Gasa je kazala da se nalazimo u veoma specifičnim i izazovnim okolnostima, ali da upravo ove izazovne prilike predstavljaju šansu da se fokus vrati na značaj proširenja izvora snabdijevanja i da se omogući prustup novim izvorima snabdijevanja. 

"Mi u BH Gasu radimo na novim razvojnim projektima i svi naši razvojni projekti su potpuno usklađeni sa državnom energetskom strategijom", naglasila je Filipović. 

energetsi samit
Belma Filipović

E.S. 



 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti