Predložena Rezolucija o javnom interesu funkcionisanja BHRT-a

28.03.2022. 07:57 / Izvor: Akta.ba
bhrt

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo (SBB) i Irfan Čengić (SDP) predložili su za današnju sjednicu Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine - BHRT.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo (SBB) i Irfan Čengić (SDP) predložili su za današnju sjednicu  Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa  Bosne i Hercegovine - BHRT.

"Navedenom Rezolucijom se nalaže Poreskoj upravi Federacije BiH, kroz smjernice za rad i postupanje, a u vezi pitanja ove Rezolucije, da se omogući nesmetan rad i pristup transakcijskim računima Radio-televiziji BiH jer je to od javnog interesa za građane BiH, sve do konačnog okončanja spora sa Radio-televizijom Republike Srpske koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu BiH i od 2017. godine taksu ne uplaćuje BHRT-u skladu sa zakonom, te sve dok Vijeće ministara BiH ne osigura dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BHRT", saopćio je poslanik Irfan Čengić. 

Poslanici Prašović-Gadžo i Čengić pozivaju Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH da osiguraju dosljednu primjenu Zakona o Javnom radio-televizijskom servisu BiH BHRT, kao i OHR i i međunarodnu zajednicu da ispunjavaju svoje obaveze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u dijelu koji se odnosi na sadržaj i ove Rezolucije, te da osiguraju programe podrške razvoja javnog Radio-televizijskog servisa BiH - BHRT.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti