Formirana firma koja će upravljati ekosustavom za obnovljive izvore energije HBŽ

28.03.2022. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Zero Emission AG

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je i zaključen ugovor između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskog društva Zero Emission AG, odnosno ugovor o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone.

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je i zaključen ugovor između Vlade Hercegbosanske županije i gospodarskog društva Zero Emission AG, odnosno ugovor o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone.

Svečanom potpisivanju i zaključivanju spomenutog ugovora nazočili su: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Vukadin i ministrica gospodarstva u Vladi HBŽ, Dijana Puzigaća, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Ćosić i predstavnici Zero Emissions AG, Axel Schwarzer i izvršni direktor Porin Ivanišević, te direktor GET Holdinga, Pero Vrdoljak.

Cilj ugovora je formiranje zajedničkog poduzeća Get Holding d.o.o. koje će nastojati razviti, izgraditi i upravljati ekosustavom za obnovljive izvore energije na prostoru HBŽ. GET kao cilj ima ulaganja u zelene tehnologije od nekoliko milijardi eura u regiji, kako bi se generirao prijenos energije veći od 3.000 GWh, te izgradnja vrijednosti tvrtke s Vladom HBŽ, kao članom društva veće od 2 milijarde eura. Namjera je pomoći regiji da postane strateški partner u Jugoistočnoj Europi koja pomaže u postizanju ciljeva UN-a i EU u pogledu klime i održivosti, poput zapošljavanja i gospodarskog rasta, pristupačne i čiste energije, inovacija i infrastrukture i kvalitetno obrazovanje.

"Ovim ugovorom Vlada Hercegbosanske županije postaje suvlasnik 10% nominalne vrijednosti dionica. Ovo je prvi korak i ja sam uvjeren da će u vremenu koje je pred nama promijeniti izgled županije kad je u pitanju iskoristivost obnovljivih izvora energije, odnosno iskorištenje zelene energije koje je prirodni potencijal Hercegbosanske županije", kazao je, među ostalim, predsjednik Vlade, te dodao da zahvaljujući domaćim investitorima, kao što je Pero Vrdoljak i strateškim partnerima koji su ponudili ovakav oblik suradnje, imaju priliku svečano potpisati i zaključit ugovor o formiranju novog zajedničkog poduzeća GET Holding i GET Zone.

Gospodarsko društvo Zero Emissions Ag ima za cilj razviti, izraditi i upravljati ekosustavom za obnovljive energije, gdje se ponuda i potražnja za ekološki prihvatljivim energijama kombinira na jednom mjestu. "Ekološko-energetsko-tehnološka zona ili GET-Zona" GET-zone će biti podijeljene u tri djela:

Prvi dio (zajedničkim imenom GET-SPV) će biti "GET Wind"-koji se odnosi na inženjering, nabavu, izgradnju i rad vjetroparkova planiranog kapaciteta oko 800 MW.

Drugi dio "GET Hydro" odnosi se na izgradnju hidroelektrane s akumulacijskim pumpama planiranog kapaciteta oko 1100 MW.

Treći dio "GET Data" je inženjering i planiranje tzv. Farme servera u kojoj je potpuno razvijena i spremna za izgradnju na naknadno utvrđenoj lokaciji.

Razvoj GET-zone od strateškog je interesa i značajan je za gospodarski razvoj HBŽ i njenih građana. Osim toga, Vlada HBŽ ima koristi od rasta vrijednosti svog udjela u GET -u, odgovarajuće zarade od dividendi kao člana društva i stvaranja GET Obrazovnog Fonda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti