Odobren rebalans Proračuna Distrikta za 2022. u iznosu od 27.855.000 KM

31.03.2022. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Vlada Brčko distrikta

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je na sjednici u srijedu Odluku o rebalansu proračuna.

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odobrila je na sjednici u srijedu Odluku o rebalansu proračuna Brčko Distrikta BiH za 2022. godinu u iznosu od 27.855.000 maraka.

Gradonačelnik Esed Kadrić je na konferenciji za medije podsjetio da su sredstva iz rebalansa, između ostalog, planirana za poticaj u poljoprivredi, za eksproprijaciju te za povećanje sredstava za smještaj studenata u studentske domove.

"Opredijelili smo osigurati donaciju za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije kućanstava u vidu novčanog transfera prema JP 'Komunalno Brčko' kako bismo dali podršku u ovom vremenu silnih poskupljenja i subvencionirali struju kućanstvima. U suradnji s ovim poduzećem napravit ćemo određene kriterije za realizaciju tih sredstava i smatramo kako će ovaj vid podrške imati značajan efekt", istaknuo je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

Za područje sporta i funkcioniranje sportskih kolektiva predviđeno je dodatno izdvajanje sredstava od 1.000.000 maraka radi saniranja negativnih posljedica s kojima su se suočili sportski kolektivi u protekloj godini.

Rebalansom su obuhvaćena sredstva kojim će se supstituirati ljekari koji se nalaze na specijalizaciji, odnosno zaposlenje mladih ljekara do njihovog povratka.

U izmjene proračuna uvrštena su sredstva za program subvencioniranja dijela kamata za kupovinu prve nekretnine, rekonstrukciju odjela pedijatrije, izgradnju nedostajućih športskih dvorana za osnovne škole.

Gradonačelnik Kadrić je istaknuo kako su predviđena sredstva i za izgradnju stambenog objekta u MZ Brka za smještaj preživjelih članova obitelj Salihović, čiji su srodnici stradali u požaru.

Po njegovim riječima, značajni iznosi izdvojeni su i za projekt deminiranja, nabavu vatrogasnih vozila te revitalizaciju kulturno-povijesnih spomenika i objekata.

"Imamo inicijalna sredstva za izgradnju sjedišta nastavnog centra Uprave za neizravno oporezivanje na području Brčko distrikta BiH te ćemo narednih dana pripremiti i potpisati sporazum sa njima i to je za nas veliki uspjeh da jedna tako značajna državnih institucija dolazi u Brčko i obavlja određenu djelatnost na teritoriji Brčkog", rekao je Kadrić.

Dodao je na kraju kako je rebalans proračuna odraz najnužnijih potreba i aktivnosti koje vodi Vlada Distrikta, kao i ispunjenje potreba i očekivanja određenih kategorija stanovništva, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti