Goražde: Usvojen budžet za 2022. u iznosu od 11,8 miliona KM

31.03.2022. 12:19 / Izvor: Fena
Gradsko vijeće Mostar

Gradsko vijeće Goražde kasno sinoć jednoglasno je usvojilo budžet za 2022. godinu u iznosu od 11.826.200 KM

Gradsko vijeće Goražde kasno sinoć jednoglasno je usvojilo budžet za 2022. godinu u iznosu od 11.826.200 KM, što je najveći iznos u historiji tog grada. Usvojene su i odluke o izvršenju budžeta i budžetskog kalendara za ovu godinu.

U odnosu na prošlogodišnji, budžet je veći za 2,7 miliona KM, a usvojen je uz 21 amandman.

Gradonačelnik Ernest Imamović kazao je da će, nakon što je prošle godine izvršena stabilizacija budžeta, ova biti godina investicija te da je riječ o budžetu razvojnog karaktera.

Napomenuo je da će oko 40 posto budžeta biti usmjereno u investicije, uz podršku nekoliko sarajevskih općina, Vlade BPK Goražde i Kantona Sarajevo te domaćih i međunarodnih organizacija.

Po njegovim riječima, najveći izdaci planirani u budžetu se odnose na kapitalne transfere, putnu infrastrukturu te rekonstrukciju objekata vezanih za vodovod i kanalizaciju.

"Investicije će biti usmjerene na sanaciju užeg gradskog dijela, odnosno uređenje Trga branilaca grada, rekonstrukciju gradskih i prigradskih ulica, uređenja sportskih terena u Prvom maju, dječijih igrališta, gradnju spomen-obilježja komandantu Zaimu Imamoviću, uređenju kompleksa na Rorovima, pristupnog puta do Memorijalne šume "8372" na Posestri i brojne druge projekte", kazao je on.

Naglasio je da je sve planirano racionalno te kako vjeruje da će budžet u cjelosti biti realizovan, kako bi građani Goražda osjetili konkretne efekte.

Pomoćnik gradonačelnika za finansije Muamer Krašić precizirao je da su kapitalni transferi planirani u iznosu od 1.964 200 KM, tekući transferi u iznosu od 760.100 KM te da će najveći dio sredstava biti obezbijeđen iz BPK Goražde.

"Značajna povećanja u budžetu planirana su za vodosnabdijevanje, pola miliona maraka planirano je za putnu infrastrukturu, 200.000 KM predviđeno je za uređenje parking prostora u dijelu industrijske zone Vitkovići gdje je u toku izgradnja novih proizvodnih pogona. Na stavkama za uređenje javnih površina je 140.000 KM, komunalnu potrošnju 180.000 KM i slično", kazao je Krašić.

Najveća stavka u budžetu i dalje se odnosi na plaće uposlenika u gradskoj upravi i tri ustanove čiji je osnivač Grad Goražde, u ukupnom iznosu od blizu 4,7 miliona maraka. Nakon višesatne rasprave na sjednici je većinom glasova usvojena i Odluka o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće, dodataka na plaće i naknada plaće izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika, državnih službenika i namještenika Grada Goražda, a koja je usklađena sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH iz 2010. godine i njegovim dopunama iz 2012.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti