Inspirisan japanskom filozofijom: Američki brend namještaja Moku Artisan stiže u BiH

05.04.2022. 10:55 / Izvor: Akta.ba
goran i slobodan
OTVORI GALERIJU

MOKU Artisan Furniture - zanatski namještaj napravljen od prirodnog, odgovornog drva, pri čemu svaki komad čuva ljepotu i dušu same prirode stiže na bh. tržište.

MOKU Artisan Furniture - ručno rađeni namještaj napravljen od prirodnog, odgovornog drva, pri čemu svaki komad čuva ljepotu i dušu same prirode stiže na bh. tržište. 

Napravljen je od najfinijeg drveta i izrađen s mukotrpnom pažnjom prema detaljima, predstavlja umjetnost obrade drveta u svom najboljem izdanju.

"Inspiraciju nalazimo u japanskoj filozofiji, odnosno traženju savršenstva u jednostavnosti i implementaciji skandinavskog dizajna iz 50-ih godina prošlog veka kako bismo napravili jedinstveni ručno izrađeni namještaj koji je istovremeno elegantan i funkcionalan, a dizajnerski bezvremen", kazao je za Akta.ba Slobodan Todorović, CEO kompanije .

Inače, MOKU Artisan Furniture je američka kompanija i zadnje četiri godine radi isključivo na ovom tržištu. Ove godine su odlučili da uđu na evropsko tržište i kreću iz Sarajeva.

Odlučili su da to na simboličan način urade sa sajmom Sarajevo4Walls. Sretni su zbog velike zainteresovanosti domaćeg tržišta za mid-century modern namještajem i brojnih riječi hvale.

moku namještaj

"Od sljedeće sedmice banjalučki COMO bi trebao biti naš predstavnik, a trenutno radimo na uspostavljanju saradnje u Sarajevu sa lokalnim arhitektama, dizajnerima i mogućim salonima namještaja", navodi on.

Za sada imaju proizvodnju u Prijedoru, Doboju i Gračanici, a cijeli proces proizvode se odvija pod kontrolom suvlasnika i partnera firme Gorana Udovičića.

"Od dosta proizvođača se razlikujemo po tome što ne koristimo nikakve hemikalije, niti lakove. Sve je završeno prirodnim uljima. Zašto mijenjati nešto što je priroda savršeno stvorila, a naše je bilo da to samo uklopimo u jednu lijepu kompoziciju u obliku namještaja", dodaje Udovičić.

Iako američki brend, vlasnici MOKU Artisan namještaja ističu da su dizajneri iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a drvo je isključivo iz naše zemlje.

Glavni cilj i očekivanja od bh. tržišta su upoznavanje sa ovom vrstom namještaja i tom filozofijom pristupa. 

"MOKU proizvodi nisu napravljeni samo da izgledaju dobro. Posebna pažnja posvećena je završnoj obradi kako bi vlasnici namještaja osjetili i povezali se sa prirodnim materijalom koji je korišten i vrijednim stolarskim rukama koje su dale prefinjeni završni pečat proizvodima", navodi on.

moku artisan

U kolekciji imaju MOKU living, MOKU sleeping, MOKU dinning i MOKU custom. Pored toga, trenutno rade na kolekciji outdoor luksuznog namještaja od drveta.

"U blizini Bostona, postoji jedno luksuzno naselje gdje žive mnogi bivši predsjednici SAD-a. Tu za jedan privatni klub radimo dvije kolekcije outdoor namještaja", ističu ponosni vlasnici ovog brenda.

Napominju da rade i na dobijanju FSC certifikata, a u proizvodnji koriste najkvalitetniju FSC drvnu građu.

"Naša je dužnost da čuvamo prirodu. U skladu s tim obavezali smo se da za svaki prodati komad namještaja, vratimo prirodi i sadimo orah. Ovo je generacijski namještaj i želimo da se svi njime ponose", zaključuje Todorović.

S.B.

moku namještaj

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti