Energoinvest

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Energoinvest: Isporuka gasa po ugovoru, nema zahtjeva za plaćanje u rubljama

Energoinvest kao uvoznik gasa za FBiH nije dobio nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje gasa u rubljama.

01.04.2022. 16:19 / Izvor: Fena

Energoinvest kao uvoznik gasa za FBiH nije dobio nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje gasa u rubljama.

"Od marta 2022. gas se plaća u eurima. Kakav će stav kompanija zauzeti ako se zahtjev za plaćanje u rubljama pojavi je u razmatranju, ali zasad nemamo takvih zahtjeva. Prema zadnjim informacijama, BiH nije na tom spisku zemalja od kojih se traži naplata u rubljama. Ukoliko se pojavi takav zahtjev, to ćemo rješavati", rekli su za Fenu u Energoinvestu.

Kako je poznato, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao dekret prema kojem strani kupci moraju plaćati ruski gas u rubljama od 1. aprila, te da će ugovori biti obustavljeni ako ovakvo plaćanje ne bude izvršeno.

Ugovor koji Energoinvest d.d. Sarajevo ima sa  Gazprom Exportom je potpisan 1997. godine i nema roka isteka. Sve bitne promjene za suštinu ugovora se definišu aneksima.

"Trenutno se gas iz Rusije isporučuje po ugovorenim količinama i dinamici i nemamo nikakvih indicija da će doći do bilo kakvih poremećaja sa isporukama gasa. Posljednji aneks važi do 1. juna ove godine", naveli su iz Energoinvesta.

Pojasnili su da se cijena gasa formira kvartalno i obračunava po formuli koja je velikim dijelom bazirana na cijeni nafte na berzama u posljednjh devet mjeseci.  Pošto cijena nafte konstantno raste, tako raste i cijena gasa.

"Prateći taj trend, za očekivati je da bi gas u drugom kvartalu, odnosno od aprila ove godine mogao biti skuplji. Energoinvest konstano pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje tačnih informacija prije nego što nam to potvrdi Gazprom Export nije moguće zbog svih poznatih okolnosti", ističu iz Energoinvesta.

Gas "Turskim tokom" stiže u BiH iz Rusije preko Turske, Bugarske i Srbije. Neki analitičari ovih dana su izrazili bojazan da može doći do problema kada je riječ o transportu gasa preko Bugarske.

"To je pitanje na koje mi ne možemo dati odgovor. Ako bi se to desilo, a desilo bi se isključivo na osnovu pritiska EU na svoju članicu, da to bude politička odluka, tada bi cio jugoistočni dio Balkana i jedan dio Evrope koji se snabdjeva gasom ovim tokom, ostao  bez snabdijevanja gasom što bi sa sobom povuklo neke posljedice koje su pravne prirode. Prema našim informacijama ta opcija u ovom času nije realna", naveli su iz Energoinvesta.

Zbog konfiguracije gasnih mreža u Evropi, kao i naše gasne mreže koja je izuzetno mala, kako su dodali iz ove kompanije, mogućnost nabavke gasa iz drugih zemalja je jako limitirana.

"Zbog trenutnog stanja i potreba za gasom svih zemalja Evrope, mnogi proizvođači gasa koriste gas prvenstveno za sopstvene potrebe. Sve što se izvozi je po značajno većoj cijeni nego što mi imamo, i transport tog gasa kroz gasnu mrežu Evrope je limitiran zbog raznih zakupa transporta gasa kroz zemlje kroz koje takav gas prolazi. U slučaju totalnog prestanka snabdijevanja gasom kompletnog regiona, a na osnovu odluke ruskog partnera Gazproma, sve zemlje jugoistočnog Balkana bi mogle zajednički da pokušaju pronaći nekog novog snabdjevača, ali  po znatno većoj cijeni", istakli su iz Energoinvesta za Fenu.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Energoinvest

#Isporuka gasa

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti