Živinarska proizvodnja u Republici Srpskoj pred kolapsom

02.04.2022. 10:39 / Izvor: Akta.ba
rs

Proizvođači se pored nedostatka kukuruza dodatno bore i sa problemom enormnog povećanja cijena u nestašici kukuruza na trzištu BiH u odnosu na cijene u okruženju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je u Novom Gradu izjavio da očekuje odobrenje Vlade Republike Srbije za izvoz kukuruza u BiH na bazi zahtjeva koji je ministar Staša Kosarac ispred MVTEO prije sedam dana dostavio nadleznim organima Republike Srbije.

Danas je objavljeno u medijima da je Vlada Republike Srbije donijela zaključak da se dozvoli izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza u Republiku Italiju na bazi sklopljenih ugovora poslovnih subjekata iz obje zemlje prije stupanja zabrane na snagu.

"Ova vijest je veoma iznenadila i zabrinula živinare u Republici Srpskoj jer su očekivali da izvoz bude odobren i našim proizvođačima.Živinari se sada sa pravom pitaju da li su vlasti na nivou BiH uopšte obezbijedile da Republika Srbija odobri izvoz kukuruza u BiH i kako ce riješiti probleme proizvodnje ako se to ne desi.", stoji u saopštenju Udruženja živinara RS. 

Naime, proizvođači se pored nedostatka kukuruza dodatno bore i sa problemom enormnog povećanja cijena u nestašici kukuruza na tržištu BiH u odnosu na cijene u okruženju.

Proizvođači u RS-u imaju takože sklopljene dugogodišnje ugovore o poslovnoj saradnji sa proizvođačima iz Republike Srbije prije stupanja na snagu zabrane izvoza.

"Da li proizvođači snose posljedice aktuelne vlasti BiH nepristupanju sporazumu "otvoreni Balkan"? Živinari očekuju od vlasti BiH i entiteta Republike Srpske, kao i Republike Srbije odmah informaciju žasto je proizvođačima iz nekih zemalja Balkana i EU odobren izvoz a u Republiku Srpsku i BiH nije i kada ce to biti odobreno.", zaključak je saopštenja. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti