U Janji počela sadnja industrijskog krompira, proizvođači zabrinuti zbog skupog repromaterijala

04.04.2022. 08:24 / Izvor: BHRT
krompir

Poljoprivrednici u Janji, najveći proizvođači krompira na sjeveroistoku naše zemlje, započeli su sadnju industrijskog krompira.

Poljoprivrednici u Janji, najveći proizvođači krompira na sjeveroistoku naše zemlje, započeli su sadnju industrijskog krompira. Iako imaju siguran plasman, ove godine situacija je mnogo nepovoljnija zbog visokih cijena repromaterijala.

U proizvodnju industrijskog krompira za poznatog kupca, koji će ove godine biti zasijan na površini od 600 dunuma uključeno je 65 poljoprivrednika. Za Nasira Karijaševića iz Janje siguran plasman je pola posla.

"Posijao sam ove godine dva hektara. Puno nam znači, pogotovo sad ove cijene kako su skočile, daju nam krompir i sjeme, kad predamo krompir, oni odbiju pare, vozimo ga i direktno istresamo u fabriku", kaže Nasir.

Poljoprivredna zadruga "Agrofarmer" u Janji već šest godina organizuje proizvodnju i osigurava plasman krompira. Kako kažu, ova godina biće posebno zahtjevna.

"Ove godine smanjena nam je površina jer ne radimo više za fabriku u Srebrenici koja je zatvorena. Skup nam je repromaterijal i izuzetno skupa proizvodnja će biti ove godine, svog povrća i svih ratarskih kultura", ističe Mujo Bogaljević iz PZ "Agrofarmer".

Da je povrtlarska proizvodnja pred velikim izazovima ove godine svjesni su proizvođači. Ipak, njive ne mogu ostati neposijane.

"Ove godine nam nisu digli cijenu, vrlo malo, za fening, a pojedini repromaterijali su 300% skuplji. Krajnji dohodak, šta će biti, niko više ne zna", kaže Fahret Delić, proizvođač krompira.

Uzdaju se u podsticaje i dodatna sredstva koja je entitetsko ministarstvo poljoprivrede izdvojilo iz Kompenzacionog fonda za pomoć povrtlarskoj proizvodnji.

"Million i 800 KM će da podijele iz Kompenzacionog fonda, očekujemo pet i šest feninga, jer se kao početna uzimaju predate količine za 2021. godinu", navodi Mujo Bogaljević.

Pored industrijskog krompira, veliki broj povrtlara u Janji odlučio se i za sjetvu konzumnog krompira, zbog visoke cijene i potražnje za domaćim proizvodima.


 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti