Počinje izrada desetogodišnje strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja USK-a

07.04.2022. 08:13 / Izvor: Fena
strategija

Istaknuto je da će se uporedo s izradom kantonalne strategije, raditi i plan lokalnog strateškog razvoja grada Bihaća.

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) na jučerašnjoj su radionici predstavili početak realizacije projekta izrade strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja ovog kantona.

"Uspjeli smo dogovoriti da organizacija FAO financira ovaj dio izrade strategije. Sada nam je prednost i to što je izrada strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja Federacije BiH u završnoj fazi, tako da ćemo praktično biti ukomponovani u tu strategiju. S obzirom na problem odlaska stanovništva, naročito iz ruralnih dijelova, definitivno je vrijeme da precizno odredimo dalji pravac djelovanja i ulaganja. Cilj nam je naravno u narednom periodu barem djelimično zaustaviti ili smanjiti taj trend odlaska stanovništva iz ruralnih dijelova kantona", kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović.

Generalni cilj je poboljšanje kvalitete života, te politike koje se odnose na ulaganje u poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Kantonalna vlada je bila u obavezi još prije nekoliko godina izraditi ovu strategiju, međutim nedostatak sredstava je to onemogućio. Sada nam se obratio resorni ministar, tako da će Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) na osnovu prikupljenih podataka i adekvatnih istraživanja izraditi kompletnu strategiju", riječi su koordinatora FAO programa u Bosni i Hercegovini Vlade Pijunovića.

Istaknuto je da će se uporedo s izradom kantonalne strategije, raditi i plan lokalnog strateškog razvoja grada Bihaća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti