Zaključci s Targer konferencije: Bh. industriju muči zastarjelost opreme i radne snage

07.04.2022. 12:46 / Izvor: Akta.ba
targer

U Hotelu Zenica, u Zenici se 31. marta održala prva stručna konferencija iz oblasti industrijskog održavanja, u organizaciji kompanije Targer Engineering & Consulting.

U Hotelu Zenica, u Zenici se 31. marta održala prva stručna konferencija iz oblasti industrijskog održavanja, u organizaciji kompanije Targer Engineering & Consulting. Cilj je da ova konferencija preraste u tradicionalno godišnje okupljanje stručnog kadra iz ove oblasti, na kojem će se razmjenjivati iskustva i upoznavati sa novim trendovima, javlja pit.ba.

U uvodnom obraćanju, direktor kompanije Targer Engineering & Consulting, Tarik Kadrispahić, istakao je pomenuti cilj konferencije, a zatim je riječ prepustio kolegici iz istoimene kompanije – Bademi Durkić, Lean konsultantici, koja je premijerno predstavila rezultate istraživanja o stanju industrijskog održavanja u BiH.

Kako je navela, za ovo istraživanje odlučili su se iz razloga što do sada nije sprovedeno slično istraživanje u našoj regiji. U anketi su učestvovale 52 kompanije. Rezultati su pokazali da bh. industriju, u oblasti održavanja, najviše muči zastarjelost opreme i nedostatak radne snage. Detaljni rezultati istraživanja bit će prikazani u nekom od narednih izvještaja.

Oblasti koje je konferencija obuhvatila su: ljudi, oprema, procesi i digitalizacija. U tom duhu na konferenciji su učešće uzele različite kompanije u različitim oblicima. Tako je kompanija Tipteh iz Sarajeva bila generalni, Autotech BH zlatni, a Enova bronzani sponzor konferencije, dok je kompanija BH Service bila partner konferencije. Kao stručni izlagači učestvovale su kompanije: BH Service, Tipteh Sarajevo, Volkswagen Sarajevo, Autotech BH i Minaco. Svako od izlaganja bilo je veoma interesantno, te je izazvalo mnoštvo pitanja. 

targer

 

Ispred kompanije BH Service izlagao je dr. Alan Lisica, CEO kompanije i profesor na Mašinskom fakultetu Zenica, na temu „Održavanje 4.0 – Primjeri iz prakse metoda naprednog održavanja proizvodne opreme“. Na osnovu svega prezentovanog (o čemu ćemo vam također pisati), zaključeno je da je BH industrija sa stepenom održavanja još uvijek na 2.0.

Na pitanje "Kako pouzdani vanjski partneri mogu pomoći u efikasnom održavanju opreme?" kroz svoje izlaganje odgovorili su Ognjen Petrić i Ševko Imamović, inžinjeri tehničke podrške, iz kompanije Tipteh. Sabahudin Muminović, rukovodilac proizvodnje komponenti i održavanja u kompaniji Volkswagen Sarajevo, govorio je na temu „Implementacija TPM (Total productive maintenance) metode u Volkswagen Sarajevo“.

"Napredne digitalne platforme za upravljanje procesom održavanja" prezentovao je Seudin Softić, CEO kompanije Autotech BH, a na temu „Tribološki aspekt u procesu održavanja – Primjena visokoučinkovitih maziva“ govorio je Zoran Marković, CEO kompanije Minaco.

Nešto netipično za konferencije, kao što to Targer uvijek radi, ovog puta su pripremili polaznici Targer Intership Academy, Benjamin Hekić i Ishak Haračić. Demonstrirali su upotrebu pametnih naočala za održavanje na daljinu i time unijeli dodatnu energiju među učesnike konferencije.

Konferencija je okupila 68 ljudi iz 29 kompanija, koji su nakon stručnih izlaganja i zajedničkog ručka uz B2B poslovne susrete učestvovali u interaktivnoj radionici na temu "Kako osigurati (regrutovati, obučiti i zadržati) dovoljan broj stručnih kadrova za održavanje?“. 

targer

 

Nakon što se atmosfera konferencije dodatno zagrijala, te proglašena i nagrađena grupa učesnika koja je najbolje odgovorila zadatku radionice, uslijedila je panel diskusija na temu „Kuda ide održavanje – primjena naprednih metoda održavanja u BH industriji“.

Panel diskusiju moderirao je Tarik Kadrispahić, a učesnici su bili Ševko Imamović – Inžinjer tehničke podrške Tipteh, Ragib Spahić – Rukovodilac održavanja Vispak, Seudin Softić – CEO Autotech i Amir Kurtić – Rukovodilac proizvodnog inžinjeringa MANN+HUMMEL BA.

pane targer

Panelisti su nakon predstavljanja sebe i kompanije, učesnicima predstavili strukturu službe održavanja u njihovoj kompaniji, te dominantne probleme sa kojima se susreću. Zatim su sa učesnicima podijelili svoja iskustva u rješavanju različitih vrsta problema uz pomoć različitih metoda.

Kako su zaključili, pored zastarjelosti opreme BH industriju muči i zastarjelost radne snage. Tako je jedan od panelista istakao da je u njegovom odjelu održavanja prosječna starost uposlenika 55 godina. Također, zaključili su da je veoma važno raditi na promjeni načina razmišljanja cjelokupne BH industrije, te da su događaji poput ove konferencije odlična prilika za to. Nakon zahvale organizatorima, partneru i sponzorima uslijedila je nagradna igra u kojoj su najsretniji nagrađeni vrijednim nagradama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti