MoStar – Prostori koji pokreću: Najavljena kompletna revitalizacija parka šume Trimuša

07.04.2022. 14:39 / Izvor: Fena
mostar panel

U sklopu Mostarskog sajma u četvrtak je predstavljen projekt "MoStar – Prostori koji pokreću", a riječ je o trogodišnjem projektu.

U sklopu Mostarskog sajma u četvrtak je predstavljen projekt "MoStar – Prostori koji pokreću", a riječ je o trogodišnjem projektu čiji je cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru.

Kroz projekt će se do sredine 2024. godine, provesti aktivnosti poput ulaganja u otvorene i zatvorene javne prostore, inicijative financirane od strane zajednice, te zajedničke aktivnosti organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti.

"Drago mi je što će se u okviru ovog projekta implementirati dio revitalizacije i upotpunjavanja sadržaja parka/šume Trimuša, ali i pokrenuti mnoge inicijative u svrhu razvoja grada Mostara", kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

On je rekao kako je zahvaljujući radu gradske administracije, samo u prošloj godini apliciralano i potpisano više desetina projekata koji su od iznimne važnosti za cijelu društvenu zajednicu.

"Također, 2022. godina rezervirana je za nekoliko najavljenih prekograničnih, međunarodnih, ali i lokalnih poziva i programa gdje će Grad Mostar nastojati izraditi što kvalitetnije projekte te ih, uz pomoć donatora, uspješno implementirati", kazao je gradonačelnik.

Projekt "MoStar – Prostori koji pokreću" financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a nositelj projekta je češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need (PIN). 

Ovim povodom, britanski veleposlanik u BiH Matthew Field istakao je da se Ujedinjeno Kraljevstvo posebno zanima za događanja u Mostaru. 

"Vjerujemo da ovaj grad ima potencijal da bude primjer prosperiteta, kreativnosti, reforme, partnerstva i napretka, ali da je u prošlosti često bio iznevjeren. Uvjereni smo da će naš novi projekt u Mostaru doprinijeti pozitivnom razvoju i zadovoljstvo nam je što imamo priliku da nadogradimo na sjajna postignuća civilnog društva. Projekt, koji sada ulazi u fazu implementacije, ima za cilj da podrži održivi, inkluzivni mir u Mostaru putem investicija u javne prostore koji su u interesu građana", rekao je Field.

Veleposlanik je naglasio kako ovaj projekt nije izolirani napor, već da je on dugoročna predanost koja je u samoj srži strategije rada Veleposlanstva, koja na prvo mjesto stavlja građane Mostara. 

"Mi ćemo nastaviti raditi na izgradnji efikasnih, odgovornih i legitimnih sustava u regiji koji daju rezultate u interesu javnosti, i u kojima građani imaju aktivniju ulogu i javnom i političkom životu", zaključio je Field.

sanja lepić

Koordinatorica projekta Ines Popovac zahvalila je Vladi Ujedinjenog Kraljevstva i njihovom veleposlanstvu u BiH koji su prepoznali važnost i kvalitetu projekta za Mostar.

"Kroz ovaj projekt mi ćemo raditi na unaprjeđenju i upotpunjavanju sadržaja za park šumu Trimušu, odnosno Biskupovu glavicu, sa svim pripadajućim sadržajima. Kroz projekt će se raditi na kompletnoj revitalizaciji cijelog područja parka šume Trimuša, što znači da ćemo raditi sve pripremne radove, postavljati urbani mobilijar, instalirati mnoge sadržaje za djecu i odrasle u kontekstu rekreacije, izleta i svih sadržaja koje Trimuša već nudi, ali su nažalost zapušteni i devastirani", ustvrdila je Popovac.

Kako kaže, imaju u planu više sadržaja.

"Planirano je postavljanje više dječjih igrališta, amfiteatra, adrenalinskog parka i mnogih ostalih sadržaja, a kroz ovaj projekt ćemo implementirati i postavljanje javne rasvjete za cijelo područje. Podržat će se i mnoge inicijative za razvoj grada Mostara jer Mostar želimo učiniti jednim sigurnijim, boljim, ugodnijim i boljim mjestom za život", naglasila je Popovac.

Po njezinim riječima, radovi bi trebali krenuli za dva-tri mjeseca, čim se završi sa svim procedurama.

"Uključeni su Trimuša, Partizansko groblje, park šuma iznad Trimuše u kojoj se planira raditi park za pse. Cijeli projekt je procijenjen na 1.3 milijuna maraka, a njegova finalizacija planirana je za kraj 2024. godine", izjavila je koordinatorica projekta.

Voditeljica ureda PIN-a u BiH Sanja Lepić pozvala je sve građane Mostara da se odazovu i doprinesu projektu svojim idejama i aktivizmom.

"Nadam se da će naš rad na definiranju tih zajedničkih prostora ponuditi jednu platformu za zajednički rad, interakciju među građanima i građankama Mostara", rekla je Lepić.

Potom je dodala kako joj je posebno drago što mogu surađivati i s gradskim vlastima na ovom projektu.

"Mi smo do sada završili pripremnu fazu projekta, a suradnja s Gradom je bila na zadovoljavajućoj razini. To je za dobrobit svih nas, bez obzira na to dolazimo li iz Mostara ili ne. Nama je u interesu da ovo bude jedan uspješan projekt", istaknula je voditeljica ureda PIN-a u BiH.

Zajedno s PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su 'Everyday Peace Indicators' (EPI), OKC 'Abrašević', Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i udruga 'Nešto Više' Mostar (NV)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti