Nedostatak repromaterijala u autoindustriji zbog rata u Ukrajini

08.04.2022. 08:09 / Izvor: BHRT
autoindustrija

Prema nekim prognozama, oporavak autoindustrije mogao bi se očekivati tek krajem 2023. godine.

Zbog stanja u Ukrajini, automobilska industrija u Europi suočena je s nedostatkom repromaterijala. Osjeti se to u ovoj industriji i u Bosni i Hercegovini koja zapošljava više od 10 tisuća radnika.

Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS  - "Ima tu više razloga. Nije samo nedostatak poluprovodnika i čipova. To jeste osnovni razlog smanjenje proizvodnje u autoindustriji, ali kroz koronu su pokidani lanci snabdijevanja, a što je još isto tako važno da su ostali repromaterijali cijene povećane i za 40 do 50 posto". 

U jednoj od najvećih kompanija u BiH koja proizvodi dijelove za autoindustriju kažu da je 80 posto sirovine koju koriste u proizvodnji porijeklom iz Rusije. Problem su premostili ugovaranjem sa evropskim i kineskim kompanijama, ali na isporuku sada moraju čekati od tri do šest mjeseci.

Armin Hodžić, koordinator Gospodarskog razvoja autoindustrije FBiH - "Autoindustrija u BiH ima problem u dijelu koji se tiče proizvodnje dijelova od smaog čelika, dok proizvođači koji rade na bazi proizvoda od obojenih legura još nisu toliko osjetili novu krizu u auto industriji, tim više što su lanci dobavljača definitivno prekinuti sa dalekim istokom sa Kinom, tako da su njihove narudžbe u Evropi dosta povećane tako da na neki način da se taj zastoj na neki način kompenzira povećanim narudžbama zbog prekinutih lanaca dobavljača".

Automobilska industrija u BiH zapošljava oko 11. 000 radnika i učestvuje u izvozu sa više od 900 miliona KM. Trenutni problemi ne bi trebali ugroziti radna mjesta, ali problem će se usložniti ukoliko ovakva situacija potraje.

Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore FBiH - "Za sada nisu ugrožena ukoliko imate mogućnost da prelijevate dijelove radnika ako vam je širi spektar proizvodnje. Međutim, ona preduzeća koja su isključivo vezana za autoindustriju moraće tražiti neka rješenja , da li u nekim novim proizvodima, nekoj preraspodjeli".

Prema nekim prognozama, oporavak autoindustrije mogao bi se očekivati tek krajem 2023. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti