Savez penzionera FBiH zadovoljan što će novi penzioneri povećanjem boda imati veću penziju

08.04.2022. 12:00 / Izvor: Fena
penzioneri

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada FBiH dala saglasnost Federalnom zavodu Penzijsko-invalidskog osiguranja za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Redžo Mehić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost Federalnom zavodu Penzijsko-invalidskog osiguranja za usklađivanje vrijednosti općeg boda za ovu godinu u iznosu od 4,8 posto.

"Dosadašnji je bio 15,60 KM, tako će za ovu godinu vrijednost općeg boda iznositi 16,35 KM i on se odnosi samo na nove penzionere koji ove godine idu u penziju , a na osnovu istog i broja bodova obračunavat će im se penzija. Konkretno ako je osoba koja ispunjava uslove za penziju prikupila 40 bodova u toku radnog vijeka isti će biti pomnožen sa 16,35 KM i dobiti iznos penzije od 654 KM", rekao je za Fenu Mehić.

Podsjeća da se vrijednost općeg boda usklađuje svake godine 15. aprila prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini.

"Zato penzije ostvarene u toku ove godine neće biti redovno usklađivane", dodao je Mehić.

Savez udruženja penzionera FBiH sugeriše uposlenicima budućim penzionerima da se izbore za što veći broj bodova i podsjeća da će uposlenik za godinu rada imati jedan bod pod uslovom da mu je plaća u toj godini bila u visini prosječne plaće u FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti