Predstavljen obnovljeni Plan upravljanja otpadom BPK za narednih pet godina

09.04.2022. 09:11 / Izvor: Akta.ba
BPK

Obnovljeni Plan upravljanja otpadom BPK bilo je nužno uskladiti s novim zakonima, uredbama i pravilnicima iz ove oblasti, kao i novom strateškom dokumenacijom

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u saradnji sa konsultanstkom kućom Enova d.o.o iz Sarajeva, jučer je organiziralo prezentaciju Plana upravljanja otpadom BPK Goražde za period 2022 - 2027. godina.

Resorni kantonalni ministar Bojan Krunić naglasio je da je riječ o nastavku plana koji je istekao ove godine, dok je donošenje novog predviđeno programom rada Vlade i Skupštine BPK u prvom kvartalu.

"Novi plan se u suštini ne razlikuje mnogo od dosadašnjeg, a odnosi se na sve vrste otpada, opasnog, neopasnog, komunalnog, kao i procjene nastanka otpada i kako se on može iskoristiti u neke druge svrhe, odnosno da idemo u neki vid cirkularne ekonomije gdje će taj otpad postati neka sirovina", istakao je on.

Naglasio je da je uz ostalo planom obuhvaćeno i rješavanje pitanja centralne gradske deponije u Goraždu.

"U našem Prostornom planu imamo predviđenu deponiju Trešnjica koja je u nadležnosti Grada Goražda. Imamo želju i donekle resurse da možemo pomoći Gradskoj upravi u rješavanju ovog problema te smo podržali izradu projektne dokumentacije sa 70.000 KM, dok su dio sredstava dobili i od Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Mislim da je završena i eksproprijacija, dobijena građevinsku dozvola, međutim pandemija je sve to usporila, ali treba planski raditi, izabrati i tehnologiju te sagledati sve mogućnosti", ističe Krunić.

Ekspert za okoliš i otpad iz kompanije Enova d.o.o Admir Mešanović pojasnio je da je obnovljeni Plan upravljanja otpadom BPK bilo nužno uskladiti s novim zakonima, uredbama i pravilnicima iz ove oblasti, kao i novom strateškom dokumenacijom. Podsjetio je da je 2021. donesen novi Zakon o zaštiti okoliša I Zakon o upravljanju otpadom kojima je nalaženo da država uradi Strategiju zaštite okoliša, što je u toku.

"Na osnovu toga se radi federalni i kantonalni plan pa se i ovaj naslanja na novu Strategiju zaštite okoliša koja je obavezna za svaki kanton, a nakon što kanton uradi svoj plan, onda se odgovornost prebacuje na općine koje izrađuju svoje planove upravljanja otpadom sa svim smjernicama koje je predvidio  kantonalni plan, za sve vidove i vrste otpada", pojasnio je Mešanović.  

Napomenuo je da Plan upravljanja otpadom BPK za narednih pet godina, sadrži set strateških i operativnih ciljeva, kao i set mjera kojima se nalaže zatvranje svih deponija komunalnog otpada.

"On nalaže da se sve općinske deponije zatvore i da se općine sa svojom novom pratećom infrastrukturom prilagode da se kompletan otpad odvozi na novu regionalnu deponiju za koju već postoji projektna dokumentacija i dozvole te da se on odlaže na nove sanitarne plohe. Predviđeno je da se postojeće deponije u sve tri općine u BPK saniraju adekvatno po EU standardima i direktivama. U svakoj općini u FBiH pa tako i u BPK postoje ilegalne divlje deponije čije je uklanjanje predviđeno ovim planom u zavisnosti od količina ima metodologija po kojoj se one uklanjaju i saniraju na licu mjesta", kazao je on.

Naglasio je da BPK Goražde trenutno nema dovoljno otpada za, kako je rekao, ozbiljnu priču o velikom reciklažnom centru.

"Ipak, po strategiji neophodno je da se izgradi jedna centralna regionalna deponija sa pratećim sadržajima, tu prije svega mislim na ogradu oko deponije, sanitarne plohe s infrastrukturom za prikupljanje voda koje su najveći izvor kontaminacije I onečišćenja okoliša, kao i otplinjavanje svih onih elemenata koji su minimalni. Projektnom dokumentacijom i studijom izvodljivosti predviđeno je da se uradi analiza šta je isplativo a šta ne. Zagovornik sam priče da se to ne bazira samo na ove tri općine u BPK, već da se priključe i druge najbliže općine kojima prevoz otpada ne bi iziskivao velike troškove, jer regionalni koncept ima budućnost", zaključio je Mešanović.

Na danas prezentovani Plan upravljanja otpadom BPK Goražde u pisanoj formi mogu se dostaviti prijedlozi, primjedbe i sugestije u roku od sedam dana, na adresu kantonalnog ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje I zaštitu okoliša.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti