Filmski centar Sarajevo ispunio preduslov za puštanje laboratorije studija Jagomir u funkciju

11.04.2022. 07:43 / Izvor: Akta.ba
filmski depo

Filmski centar Sarajevo ispunio je preduslov za puštanje laboratorije u funkciju i arhiviranje filmske građe u filmski depo.

 Filmski centar Sarajevo ispunio je preduslov za puštanje laboratorije u funkciju i arhiviranje filmske građe u filmski depo, saopćeno je iz tog centra.

Zahvaljujući grantu Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulture, uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Filmski Centar Sarajevo nastavlja opremanje depoa i laboratorije nekadašnjeg studija Jagomir.

U proteklim etapama, izvršeni su priključivanje vode, kao i termoizolacija objekta, postavljanje fasade, krovnog pokrivača i opremanje laboratorija, uključujući razvod i priključenje grijanja.

Realizovanim etapama radova ujedno je ispunjen preduslov za stavljanje laboratorija u funkciju i arhiviranje filmske građe u filmski depo, što je zahtijevalo određene termičke i klimatske uvjete.

Filmska građa je do sada bila arhivirana u lošim uslovima i izložena propadanju zbog trošnog krova koji je propuštao vodu, niskim temperaturama u zimskom periodu i nemogućnosti ventiliranja depoa.

Istim uslovima su bili izloženi i članovi tima Filmski Centar Sarajevo, koji su se žrtvovali radeći na niskoj temperaturi, bez čiste vode i zatvoreni u prostorijama gdje su filmske trake koje ispuštaju otrovne gasove opasne za zdravlje čovjeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti