Nevrijeme u Semberiji ojadilo povrtlare: Uništeni plastenici, a štete na desetine hiljada KM

11.04.2022. 08:17 / Izvor: BHRT
Povrtari

Jučerašnje nevrijeme u Semberiji prouzrokovalo je velike probleme povrtlarima. Na stotine plastenika je uništeno, a štete se, kažu, mjere desetinama i stotinama hiljada maraka.

Jučerašnje nevrijeme u Semberiji prouzrokovalo je velike probleme povrtlarima. Na stotine plastenika je uništeno, a štete se, kažu, mjere desetinama i stotinama hiljada maraka.

Otkriveni plastenici, iskrivljene konstrukcije, povaljani usjevi, epilog su jučerašnjeg olujnog nevremena na imanju Mladena Lazića iz Golog Brda.

"Ovdje iza mene ima oko 100 000 km, samo na ovom bloku, plus svi ostali, negdje oko 200 000 šteta je načinjena na plastenicima, pošto su svi pogurani za metar do dva, to je kompletno skidanje svih plastenika", kaže proizvođač povrća Mladen Lazić.

Prema Lazićevim riječima, za popravku samo jednog plastenika potrebno je oko 5000 KM.

Očajni su i povrtlari u Crnjelovu, Batkoviću i Velikoj Obarskoj.

"Što sam imao, dao sam, nemam šta više da vam kažem, sve je rečeno... Pokidalo sve, i plastenike i najlone, eto vidite, nemamo ništa. Vjetar, oluja, ne može, šta da vam kažem", kroz suze govori proizvođač povrća Predrag Lukić.

"Plastenika imam ovdje, to je oko tri dunuma imam pokriveno, a u drugoj njivi imam 15, isto je otkriveno još više nego ovdje. Šteta, najloni otišli, cijevi pomotane, vidjećemo šta će biti sa biljkama, ovdje je krastavac, tamo paprika, sve je unutra otkriveno povaljano", kaže proizvođač povrća Snežana Blagojević.

Iz Udruženja povrtlara Republike Srpske kažu da je situacija u ostatku Republike Srpske nešto povoljnija. Već od sutra preduzimaju konkretne korake.

"Sutra će udruženje ići prema ministarstvu sa saopštenjem, a vjerovatno da će oni kao i do sada angažovati opštinske komisije, kojie će zaći da vide kolike su štete, a onda šta će ministarstvo uraditi, to ne možemo unaprijed znati", izjavio je predsjednik Udruge povrtlara Republike Srpske Branko Mastalo.

Razmjere štete biće poznate narednih dana, a povrtlari se, u strahu od mraza i niskih temperature, bore da što prije pokriju plastenike, kako ne bi ostali i bez rasada povrća, a samim tim i bez ovogodišnje proizvodnje.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti