Termalna rivijera i Banja Terme i dalje nemaju dozvolu za ispuštanje otpadnih voda u Željeznicu

11.04.2022. 13:40 / Izvor: Akta.ba
željeznica

"Termalna rivijera" d.o.o. Sarajevo i HBRD "Hoteli Ilidža" d.d. koji zahvataju i koriste termomineralnu vodu na području općine Ilidža, a koju nakon korištenja ispuštaju u rijeku Željeznicu, ne posjeduju važeću vodnu dozvolu

"Termalna rivijera" d.o.o. Sarajevo i HBRD "Hoteli Ilidža" d.d. koji zahvataju i koriste termomineralnu vodu na području općine Ilidža, a koju nakon korištenja ispuštaju u rijeku Željeznicu, ne posjeduju važeću vodnu dozvolu za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda izdatu od strane Agencije za vodno područje rijeke Save, potvrđeno je iz Agencije za portal Akta.ba.

"Zahtjevi oba pravna lica "Terme Ilidža" d.o.o. Sarajevo (Termalna Rivijera Ilidža d.o.o. ) i "ZU Banja-Terme" Ilidža podnesena Agenciji za vodno područje rijeke Save su odbačeni zaključkom iz razloga što svoj podnesak nisu dopunili traženom dokumentacijom neophodnom u postupku određivanja činjenica bitnih za donošenje odgovarajućeg vodnog akta", navedeno je iz ove institucije.

Podsjetimo, Agencija se istim odgovorom oglasila javnosti i 2020. godine, što znači da je situacija ista već dvije godine.

Govoreći o monitoringu otpadnih voda u rijeku Željeznicu i nađenoj količini arsena 2020. godine, iz Agencije tvrde da su u okviru redovnog monitoringa površinskih voda u više navrata (u 2020., 2021. godini) ispitivali kvalitet vode na rijeci Željeznici na mjernom profilu Željeznica - nizvodno i uzvodno od ispusta Terme Ilidža.

"U Odluci o karakterizaciji površinskih i podzemnih voda, referentnim uvjetima i parametrima za ocjenu stanja voda i monitoring voda arsen je prepoznat kao specifična supstanca. Vrijednosti standarda kvaliteta okoliša za arsen u pomenutoj odluci su 20 VglL (EQS), a za interpretaciju se uzima prosječna godišnja vrijednost. Prema gore navedenim prosječnim godišnjim koncentracijama standard i kvaliteta okoliša za arsen, na profilu Željeznica - nizvodno od ispusta Terme Ilidža i r. Željeznica uzvodno od ispusta Terme Ilidža nisu bili prekoračeni", ističu iz Agencije.

Podsjećaju da Agencija za vodno područje rijeke Save u skladu s članom 156. stav 2. Zakona o vodama (Službene novine FBiH", broj 70/06) na području za koje je nadležna organizira hidrološki monitoring i monitoring kvaliteta voda, monitoring ekološkog stanja površinskih voda, monitoring podzemnih voda, priprema izvještaj o stanju voda i predlaže potrebne mjere.

"Redovni monitoring površinskih voda predmet je istraživačkog monitoringa i u 2022. godini", zaključeno je.

Nakon saznanja 2020. godine dobijenih od KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo o mogućem prisustvu arsena u otpadnim vodama navedenih pravnih subjekata, posebna pažnja u postupku izdavanja vodnih akata se posvećuje i ovom zagađenju. U periodu važenja vodne dozvole, do 2019. godine, Termalna Rivijera llidža je uredno dostavljao Izvještaje o monitoringu kvaliteta i kvantiteta tehnoloških otpadnih voda, čiji monitoring je obavljala ovlaštena laboratorija za uzorkovanje tehnoloških voda.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti