Republičko tužilaštvo potvrdilo: Za liječenje pacijenata korištena veća količina tehničkog kiseonika

12.04.2022. 08:08 / Izvor: Akta.ba
tehnički kiseonik

Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata, saopćeno je iz Tužilaštva Republike Srpske.

Povodom napisa u medijima koji se odnose na zloupotrebe prilikom nabavke tehničkog kiseonika za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Republičko javno tužilaštvo obavještava jučer je saopćilo kako je  utvrđeno da je "veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata" u UKC RS, ali da je slučaj u nadležnosti Okružnog javnog tužilaštva.

"Republičkom javnom tužilaštvu, dostavljena je od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci krivična prijava koju je podnio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, protiv Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vlade Đajića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Stanislava Čađe, direktora Akcionarskog društva “TEHNOGAS” fabrika tehničkih gasova Trn - Laktaši (u daljnjem tekstu: "TGT" a.d. Laktaši) zbog postojanja osnova sumnje da su ova lica počinila više krivičnih djela, od kojih i krivična djela Udruživanje radi vršenja krivičnih djela, Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i Nesavjestan rad u službi za koja djela je nadležno Republičko javno tužilaštvo", navode iz Tužilaštva RS.

U cilju potpunog i pravilnog utvrđivanja navoda prijave, tužilaštvo je izuzelo kompletnu tendersku dokumentaciju u vezi sa nabavkom medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, na osnovu koje je utvrđeno da je u oktobru 2020. godine raspisan otvoreni međunarodni postupak za javnu nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, da se kao jedini ponuđač prijavila firma "TGT" a.d. Laktaši sa kojom je zaključen Ugovor o kupoprodaji medicinskih i tehničkih gasova, ukupne vrijednosti 2.085.849,09 KM, te da je gas isporučivan prema cijeni određenoj predmetnim ugovorom. 

Iz dokumentacije pribavljene od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je "TGT" a.d. Laktaši tokom 2020. i 2021. godine, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske isporučio određene količine medicinskog kiseonika, a da za to nije imao dozvolu agencije za promet lijekovima – medicinskim kiseonikom na veliko, da se bavio i jednim dijelom proizvodnog procesa gasa - kiseonika, iako takođe nije imao dozvolu za proizvodnju lijekova izdatu od nadležne Agencije. 

Utvrđeno je i da je veća količina tehničkog kiseonika upotrijebljena za liječenje pacijenata. 

Na osnovu analize pribavljene dokumentacije utvrđeno je da ne postoje dokazi da su prijavljena lica: Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Stanislav Čađo, direktor "TGT" a.d. Laktaši, djelovali kao grupa ili organizovana kriminalna grupa, niti dokazi da je pribavljena imovinska korist ili drugom nanesena šteta ili teža povreda prava drugog, jer je postupak nabavke medicinskih i tehničkih gasova proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, a plaćanje isporučenih količina kiseonika vršeno je po cijenama određenim ugovorom. 

U odnosu na drugi dio krivične prijave koji se odnosi na krivična djela protiv zdravlja ljudi, protiv pravnog saobraćaja i protiv privrede i platnog prometa, odnosno upotrebu tehničkog kiseonika radi liječenja pacijenata i klasifikovanje ovog gasa kao medicinskog lijeka te njegovog uticaja na zdravlje pacijenata i štetnost za zdravlje ljudi, nadležno je Okružno javno tužilaštvo u Banja Luci, zbog čega je cjelokupan spis dostavljen ovom tužilaštvu na nadležno dalje postupanje, zaključili su Tužilaštva RS.

"Ovom rečenicom sve što sam mjesecima tvrdio, potvrđeno je iz Tužilaštva Republike Srpske", poručio je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, nakon potvrde Tužilaštva Republike Srpske

"Očekujem da Tužilaštvo podigne optužnicu i odgovorne stavi tamo gdje im je mjesto – iza rešetaka", rekao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti