Utvrđeni kriteriji i postupak za raspodjelu namjenskih sredstava od ekoloških naknada u TK

12.04.2022. 14:29 / Izvor: Akta.ba
Vlada TK

Vlada TK utvrdila je na sjednici uslove, kriterije i postupak za raspodjelu namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice..

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je na sjednici uslove, kriterije i postupak za raspodjelu namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, a za ovu namjenu predviđeno je oko 5,5 miliona KM koja će se koristiti za finansiranje zaštite okoliša.

"Ono što je značajno jeste da su ova sredstva planirana za pravna lica koja se nalaze na području Tuzlanskog kantona, odnosno imaju sjedište, obavljaju djelatnost i implementiraju svoje projekte, a sredstva se odobravaju u vidu tekućih i kapitalnih transfera. Pod pravnim licima podrazumijevamo općine ili gradove, odnosno niže nivoe vlasti, neprofitne organizacije, javna preduzeća, privredna društva u privatnom vlasništvu, javne ustanove iz oblasti obrazovanja, zdravstvene ustanove, policijske stanice, pravosudne institucije", izjavila je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić.

Značaj ove odluke je taj da je definiran iznos za tekuće i kapitalne transfere drugim nivoima vlasti u iznosu oko 1,5 milion KM.

"Još jedna značajna stvar jeste da smo i ove godine ustanovili da smo mi pilot kanton u obliku dodjeljivanja sredstava fizičkim licima, gdje su ove godine planirana sredstva u iznosu oko 500 hiljada KM, a ovom odlukom je definisan i način dobijanja tih sredstava koja se prvenstveno planiraju podijeliti za mjere energetske efikasnosti", izjavila je Ajšić.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, sredstva će biti dodijeljena u iznosu od 50 posto od ukupne vrijednosti ugovora završetka radova, ali s tim da ta vrijednost ne može prelaziti iznos od pet hiljada KM. Sredstva će biti definisana kroz javni poziv i konkurs.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti