Studenti Internacionalnog Burch univerziteta učestvuju na NMUN konferenciji u Njujorku

12.04.2022. 14:48 / Izvor: Akta.ba

Studenti Odsjeka za međunarodne odnose i europske studije Internacionalnog Burch univerziteta otputovali su prošle sedmice u Njujork u pratnji prof.dr. Alije Kožljaka.

Studenti Odsjeka za međunarodne odnose i europske studije Internacionalnog Burch univerziteta otputovali su prošle sedmice u Njujork u pratnji prof.dr. Alije Kožljaka, šefa odsjeka, kako bi uzeli učešće u globalnoj konferenciji NMUN-a.

Konferencija NMUN (National Model United Nations) najveća je i najpriznatija simulacija konferencije Ujedinjenih naroda, namijenjena studentima iz cijelog svijeta, kako bi se okupili i raspravljali o trenutnim globalnim pitanjima. Konferencija se ove godine održava od 10. do 14. aprila.

Pored delegacija iz još 150 država širom svijeta, studenti Internacionalnog Burch univerziteta jedina su delegacija iz BiH i regiona koja je dobila ovu sjajnu priliku.

"Studiranje u realnim uslovima, pružanje prilike mladima da iskažu svoj potencijal, te spoznaja da oni mogu biti ti koji će mijenjati svijet je najbolja motivacija da ostanu u svojoj državi i naprave je boljim mjestom za život", poručio je profesor Kožljak.

Studenti na konferenciji učestvuju u radu šest različitih komiteta. Na konferenciji se diskutuje o najvažnijim aktuelnim temama uključujući sigurnosna, politička, ekološka, humanitarna, te pitanja atomske energije, dajući svoj doprinos u iznalaženju najadekvatnijih rješenja u pomenutim oblastima. Osim toga, uspostavljaju široku mrežu kontakata, koja će im osigurati višegodišnju saradnju i odlične prilike za budućnost.

Danas su se studenti sastali i sa ambasadorom BiH pri UN-u, gospodinom Svenom Alkalajem. Ambasadora su upoznali o svojim aktivnostima na konferenciji, a on ih je informisao o radu misije BiH u UN-u.

Internacionalni Burch univerzitet izuzetno je ponosan na studente, koji, na ovoj važnoj konferenciji na najbolji način predstavljaju ne samo univerzitet, nego i našu zemlju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti