Džindić na energetsko-klimatskom skupu: Federacija BiH ispunjava strateške ciljeve

13.04.2022. 08:43 / Izvor: Akta.ba
energetski skup

Na marginama sastanka ministar Džindić susreo se s evropskom komesarkom za energetiku Kadri Simson, koja se prethodno obratila ovom visokom skupu.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, na poziv direktora sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkowskog, prisustvovao je danas u Beču 8. sastanku Komiteta za energiju i klimu (ECC).

Razgovarano je o izazovima i zabrinutostima evropske energetske diplomatije u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu. Ovaj važni ministarski sastanak bavio se povećanjem energetske sigurnosti i nezavisnosti, mjerama koje su države produzele tokom energetske krize izazvane nestabilnostima cijena energenata, kao i mogućnostima borbe protiv klimatskih promjena, te ispunjavanjem ekoloških obaveza.

Susret s evropskom komesarkom

Na marginama sastanka ministar Džindić susreo se s evropskom komesarkom za energetiku Kadri Simson, koja se prethodno obratila ovom visokom skupu.

"Sastanak s komesarkom EU za energetiku Simson i direktorom Energetske zajednice Larkowskim bio je izuzetno uspješan. Zadovoljstvo mi je da smo našli zajedničke stavove na osnovu kojih možemo podići nivo saradnje. Također smo iskoristili priliku i razgovarali o energetskoj tranziciji i obavezama koje Federacija mora ispuniti na svom evropskom putu, a sve te obaveze su već uvrštene u naše strateške ciljeve", izjavio je nakon susreta ministar Džindić.

Energetska kriza

Uvodnom sesijom predsjedavala je potpredsjednica Vlade Ukrajine Olha Stefanishyna, dok je drugu sesiju vodila potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski, rekao je da je današnji sastanak posebno važan zbog trenutka u kojem je organiziran, imajući u vidu upravo energetsku krizu.

Uz ministra Džindića, na energetsko-klimatskom forumu, ispred Federacije BiH, prisustvovao je i generalni direktor "Elektroprivrede BiH" Admir Andelija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti