forum

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zakon o sprečavanju pranja novca i dalje na čekanju, malim koracima do poboljšanja stanja

14. Forum o sprečavanju pranja novca, finansiranje terorističkih aktivnosti i borba protiv korupcije, u organizaciji konsultantske kuće Revicon, počeo je danas u online formatu.

13.04.2022. 13:42 / Izvor: Akta.ba

Pitanje korupcije problem je sa kojim se BiH i dalje suočava, i malo je toga učinjeno da se pronađu rješenja koja bi spriječila ovakve stvari, rečeno je na 14. Forumu o sprečavanju pranja novca, finansiranje terorističkih aktivnosti i borba protiv korupcije, u organizaciji konsultantske kuće Revicon koji je počeo danas u online formatu.

Edin Jahić, rukovodilac odjela za borbu protiv korupcije Ministarstva sigurnosti BiH je kazao da prevencija protiv pranja novca, korupcije i finansiranja terorizma se ne dešava samo zbog  preuzimanja standarda Evropske unije, već preventiranje pranja novca znači preventiranje ozbiljnih poremećaja na finansijskom tržištu neke države. 

"Nažalost od 2018 godine do danas u BiH u pogledu primjena mjera u sprječavanju terorizma nije se nešto mnogo poduzelo, niti učinilo", naglasio je Jahić, dodajući da se stvari mijenjanju. 


Uspostava radne grupe 

On je podsjetio na to da je Vijeće ministara BiH usvojilo dvije jako bitne odluke vezane za ovu oblast, a to je uspostava radne grupe za izradu Zakona o sprječavanju pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i borbe protiv korupcije, a druga je uspostava radne grupe za sprečavanje prijetnje od pranja novca, finansiranja terorizma i borbe protiv korupcije.

"Prošla radna grupa koja je imala 21 član nije postavila koncenzus i pokušali smo da smanjimo brojj članova radne grupe nadajući se da će takva grupa lakše naći koncenzus, a pitanja koja su pred njom su pitanje virtualne valute, kao i uspostava registra stalnih vlasnika. Ova radna grupa treba za 13 mjeseci da donese prijedlog zakona da bi zakon u septembru bio usvojen", rekao je Jahić. 

forum

On je također istaknuo važnost transparentnosti u radu, kao i da ovo što se sada radi po pitanju ove teme je samo "gašenje požara" s obzirom da se zakasnilo s mnogim stvarima, i da je Zakon trebao biti donesen još prije dvije godine. 

"Ministarstvo će insistirati na svemu onom što je dobro za BiH i njene građane da bude unutar Zakona, a  ekstremna transparentnost je jedini lijek za ovo sve što nam se dešava", poručio je. 

Mevludin Džindo, iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je rekao da oni predstavljaju sistem koji pokušava da "ispravi kičmu" u kanjonu stijene, gdje se s jedne strane nalaze građani koji gube vjeru u sistem, a s druge strane je ono što je bitno građanima, a to je da se procesuira osoba koja je kriva.

"U takvom ambijentu potrebno je naći nek smislen i racionalan pristup, potrebno je učiniti da bude više procesuiranih osoba koje su krive i da građani daju više povjerenja sistemu", poručio je, kazavši da imaju profesionalna tijela za sprječavanje korupcije, tijela među kojima sjede praktičari i profesionalci i koji 8,5 sati provode u svojim kancelarijama i bave se rizicima i korupcijom.


Banke mogu pomoći 

Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH je kazao da je šteta što predstavnici banaka nisu u radnoj grupi koju je oformilo Vijeće ministara, naglasivši da banke mogu uraditi mnogo toga u interesu građana i pravnih lica, a da pritom ništa ne očekuju zauzvrat. 

"Mi bi mogli dati ogroman doprinos u borbi priotiv korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma, a da pritom ništa ne tražimo, s toga ne vidim nijedan dobar razlog da nas ne uključe jer ono što mi tražimo je u interesu građana i pravnih lica", rekao je Kutle. 

forum

Kulte je naglasio da je uzrok korupcije pravosudni sistem u BiH, a da je korupcija posljedica i da je potrebno djelovati na uzroke korupcije. 

"Svako ko je uposlenik u banci ima pravnu obavezu da reagira i da kaže ukoliko se u banci radi ono što ne bi trebalo, obvazena je dakle da takve radnje prijavi svom nadležnom", naglasio je, dodavši da se to rijetko događa u praksi.

Ismet Šuškić, zamjenik glavnog tužitelja u BiH se nije složio sa tvrdnjom da je pravosudni sistem uzrok korupcije, kazavši da tužilaštvo u kontinuitetu čini napore u borbi i u otkrivanju osumnjičenih lica, kao i njihovom daljem procesuiranju pred sudom BiH. 

"Korupcija nam je ušla u sve segmente života, i u borbi protiv korupcije ne možemo postići rezultate ukoliko se ne uključe svi segmenti društva", poručio je. 


Zvizdači u otkrivanju korupcije 

Panelisti su se dotakli i teme takozvanih "zvizdača", koji javno upozoravaju na ilegalne aktivnosti (primjerice korupcija, nedolično ponašanje, kršenje zakona, ili zlouporaba ovlasti) moćnih pojedinaca

"Kada su u pitanju zvizdači imamo zakon na državnom nivou koji ih štiti, ali koliko je meni poznato među tim zvizdačima postoje određeni profili ljudi kojima se ne može odmah vjerovati, dakle potrebno je provjeriti njihove izjave", naglasio je Šuškić, dodajući da nije optimističan kada je u pitanju kategorija zvizdača, kao i da on češće vodi dokazima koje prikupi nego samim statusom zvizdača. 

Panelisti su se složili da je važna saradnja svih nivoa vlasti, institucija, kao i agencija u sprječavanju pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i borbe protiv korupcije, istakli su važnost transparentnosti u radu, kao i to da se mora još mnogo toga učiniti da se BiH opet ne nađe na "sivoj listi". 


E.S.

 
 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti