Geološka istraživanja na Ozrenu stala, Lykos Balkan Metals aktivan na drugim lokacijama

15.04.2022. 08:07 / Izvor: atvbl.com
Geološka istraživanja na Ozrenu stala, Lykos Balkan Metals aktivan na drugim lokacijama

Radovi su obustavljeni u novembru prošle godine nakon bunta mještana.

Geološka istraživanja na Ozrenu, koje provodi Lykos Balkan Metals Miloša Bošnjakovića su obustavljena, izvještava banjalučka ATV.

Radovi su obustavljeni u novembru prošle godine nakon bunta mještana.

Na posljednjem protestu lokalnom stanovništvu su se obratili iz firme Lycos Balkan Metals, ubjeđujući ih da nema opasnosti po životnu sredinu, a da bi pronalazak vrijednih metala cijenu njihovog zemljišta višestruko povećao.

Stanovnici podno Ozrena, međutim, kažu da im geološka istraživanja koja bi za sobom u skorije vrijeme mogla povući i otvaranje rudnika ne trebaju. -Okrenuti smo ka prirodi, turizmu i domaćoj proizvodnji, kažu.

Ko će istrajati u svom cilju, da li mještani s jedne strane, ili kompanija koja planira uložiti milione u ovo istraživanje, ostaje da se vidi. Obje strane se, kako tvrde, bore pravnim sredstvima.

Iz kompanije su ranije saopštili da su strah i protivljenje istraživanjima apsolutno neopravdani. Sfera njihovih interesovanja je bakar, koji često prate količine zlata i srebra.

Bez obzira na ranije rečeno, sada poručuju da taj projekat nije u njihovom fokusu. Kažu da u okviru njihove grupacije posluje nekoliko kompanija i da vrše istraživanja i na drugim lokalitetima, pa su na njih sada i preusmjereni. Da li će se i kada vratiti na Ozren nisu rekli.

Iz MInistarstva energetike i rudarstva RS koje je ovom privrednom društvu dalo dozvolu 16. aprila 2021. godine da vrši detaljna istraživanja, kažu da razumiju bojazan mještana, ali da geološka istraživanja nemaju uticaj na životnu sredinu, niti ovo znači definitivno otvaranje rudnika.

"Prisustvo mineralne sirovine na nekom prostoru ne znači nužno i otvaranje rudnika. Za otvaranje rudnika potrebno je da se ispuni mnogo preduslova. Potrebno je da se dokaže prisustvo mineralne sirovine koja se može ekonomično eksploatisati, zatim je potrebno pribaviti koncesiju za eksploataciju, gdje glavnu riječ ima lokalna zajednica, i od stava lokalne zajednice zavisi da li će se koncesija uopšte dodijeliti. Nakon toga potrebno je pribaviti i ekološku dozvolu, vodnu dozvolu i još mnoga toga da bi se rudnik pokrenuo", kažu iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Kompanija Lykos Balkan Medeni brijeg sa sjedištem u Bijeljini, dio je Lykos Metals Limited koja je nedavno izlaskom na Australijsku berzu prikupila 12 miliona australijskih dolara za geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na više lokacije u BiH, uključujući opštine Petrovo, Mrkonjić Grad i Čajniče.

Njihova kompanija"SNK Metali" iz Bijeljine nedavno je potvrdila da su istraživanja na prostoru Sinjakova, u opštini Jezero, pokazala prisustvo bazičnih minerala bakra, gvožđa, ali i zlata i srebra.

Bošnjaković je na nedavnoj prezentaciji u opštinskoj upravi Jezera izjavio da su indikacije ozbiljne, ali da se ne može pričati o količinama i o rezervama dok se ne obave opsežna istraživanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti