Kreće transformacija Opće bolnice "Prim. dr Abdulah Nakaš" u kantonalnu bolnicu

16.04.2022. 09:17 / Izvor: Akta.ba
Abdulah Nakaš

Vlada KS jučer je utvrdila Nacrt zakona o uvjetima koje treba ispunjavati kantonalna bolnica, kako bi se Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" transformisala u kantonalnu bolnicu.

Na osnovu  zaključka Skupštine Kantona Sarajevo iz 2020. godine i inicijative da se stvore svi preduslovi kako bi se Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš" transformisala u kantonalnu bolnicu, Vlada KS jučer je utvrdila Nacrt zakona o uvjetima koje treba ispunjavati kantonalna bolnica.

Po riječima ministra zdravstva  Harisa Vranića, Nacrt je kreiran po uzoru na zakone koji se odnose na djelatnost kantonalnih bolnica u drugim kantonima. Istakao je da Sarajevo mora imati kantonalnu bolnicu, zbog čega se i pristupilo izradi ovog zakona.

Njime su, između ostalog, definisane unutrašnje organizacione jedinice koje treba imati kantonalna bolnica,  standardi pod kojim pružaju uslugu kao i uslovi koje moraju ispuniti.

Propisani su i prostor i oprema za pružanje bolničkih djelatnosti, kao i tehnički, te medicinski uslovi i kapaciteti koji se moraju obezbijediti za nesmetan rad i pružanje usluge.

"Cilj je da naša Opća bolnica dobije status kantonalne što prije. Jedino što joj sada nedostaje jeste osnivanje nastavno-istraživačkog odsjeka, jer kantonalna bolnica ujedno predstavlja i nastavnu bazu za medicinsku grupaciju predmeta. Nadamo se da će ovaj nacrt dobiti podršku Skupštine, a ukoliko se to desi, naš prijedlog je da bude upućen u javnu raspravu u trajanju od od 45 dana”, izjavio je ministar zdravstva Haris Vranić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti