Zbog sankcija Rusiji: Kakva sudbina čeka Rafineriju nafte u Brodu

18.04.2022. 10:15 / Izvor: N1
Rafinerija Brod

Kako će poslovanje nastaviti druge ruske firme, hoće li se i na Rafineriju nafte u Brodu primijeniti ekonomski “bailout”.

Preuzimanje evropskih filijala Sberbanke, pa i onih u zemlji, prva je posljedica koja se u Bosni i Hercegovini osjetila zbog sankcija Rusiji. Kako će poslovanje nastaviti druge ruske firme, hoće li se i na Rafineriju nafte u Brodu primijeniti ekonomski “bailout”? Bentonit i ugalj iz Lješljana, prirodna su bogatstva za koja je Republika Srpska dala koncesiju na 30 godina. Firme i nasljednici ruskog oligarha Olega Burlakova od projekta ne odustaju.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada ističe:

"Da li će doći do realizacije, uglavnom, nekako interesovanje za tu lokaciju vezano je za nemogućnost ruskog kapitala da učestvuje u privrednim procesima u EU, pa postoji veće interesovanje da se ovaj projekat aktivira. Čekajući svih ovih godina, ne mogu reći da nisam optimista, ili da ne vjerujem, ali siguno da je to još daleko od realizacije."

Daleko od početka rada je i Rafinerija Brod, koja od havarije 2018.godine, ne radi. A i da radi kuburila bi sa sirovinama, posebno kada se zna da od 15.maja na snagu stupa i embargo EU na uvoz sirove ruske nafte.

Susjedna Srbija izuzeta je iz paketa sankcija za naftu, te će i dalje crno zlato u Pančevo dopremati Jadranskim naftovodom. Cijena je, ocjenjuje se, bilo glasanje protiv Rusije u UN-u.

"Te sankcije se odnose na zabranu uvoza ruske nafte na prostore Srbije. ili BIH, mi taj problem nemamo. Naša Rafinerija radi nek drugi posao sa uvozom gasom. Znate da je izgrađen gasovod do Rafinerije iz Hrvatske. Rafinerija se Vladi prije oko mjesec dana obratila sa zahtjevom za koncesiju za izgradnju gasne elektrane u krugu Rafinerije” – kaže Radovan Višković", Premijer RS

Ruska Optima Grupa dobila je od RERS-a dozvolu za trgovinu gasom u avgustu prošle godine. Četiri mjeseca nakon puštena je u rad gasna kompresorska stanica u rafineriji nafte u Brodu. Je li za Brod nafta prošlost, a gas budućnost?

NjeftegazInKor je najveća ruska investicija u BIH. Ova kompanija je 2007 gdiie postala 100% vlasnik rafinerije nafte u Brodu, ulja u Modriči i lanca distributivnih firmi. Većinski vlasnik NjeftegazInKor-a je državna ruska kompanija Zarubežnjeft.

Ekonomista Siniša Pepić smatra da postoji više scenarija za Rafineriju. Od stečaja zbog poreskog duga, do “bailouta”. Navodi da je moguće:

"Da Vlada RS preuzme vlasništvo po istom modelu po kojem je i Sberbanka, uslovno rečeno nacionalizovana odnosno urađen bailout. Jedan drugi model, poznat u bankarstvu je bailin, a to je da povjerioci kompaniaj preuuzmu kontrolu nad kompanijom. Sve to mora da se desi uz saglasnot vlasnika. Ali otimanje imovine, nebitno da li je ruski vlasnik, ili neko drugi, nije u skladu sa pozitivnom poslovnom praksom".

Vlasti Republike Srpske oštro se protive da se država Bosna i Hercegovina pridruži sankcijama Evropske unije protiv Rusije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti