Nadležni Kalinovika i Gacka: "Želimo da gornji tok rijeke Neretve bude zaštićeno područje"

19.04.2022. 10:34 / Izvor: Akta.ba
Neretva

Za ovu godinu planiran je nastavak bioloških istraživanja, a uporedo se radi i na pripremi studije zaštite ovog područja.

Centar za životnu sredinu je održao sastanke sa predstavnicima lokalnih zajednica Gacko i Kalinovik na kojima su prezentovane aktivnosti provedene na teritoriji ove dvije opštine u okviru projekta „Istraživanje i zaštita gornjeg toka rijeke Neretve“.

U obje opštine, sastanku su pored predstavnika lokalne uprave, javnih preduzeća i lokalnih udruženja prisustvovali i predstavnici Republičkog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji su iznijeli svoje mišljenje o projektu i njegovom značaju za ove lokalne zajednice te jasno pružili podršku aktivnostima zaštite rijeke Neretve.

“Zavod podržava ovakve inicijative u kojima nevladine organizacije u saradnji sa ekspertima provode terenska istraživanja potrebna za izradu studije zaštite. Pogotovo nas raduje saradnja sa lokalnom zajednicom i kao Zavod pružićemo svu neophodnu stručnu pomoć", izjavio je Dragan Kovačević, načelnik Odjeljenja za zaštitu prirodnog naslijeđa u ovoj instituciji.

Za ovu godinu planiran je nastavak bioloških istraživanja, a uporedo se radi i na pripremi studije zaštite ovog područja kojom će se definisati vrijednosti područja, predložiti kategorija i granice obuhvata zaštićenog područja, kao i mjere zaštite.

Predstavnici lokalnih zajednica su izrazili zadovoljstvo zbog napretka u procesu zaštite i jasno potvrdili da žele da ovo područje bude pod formalnom i trajnom zaštitom.

“Strateško opredjeljenje opštine Kalinovik je zaštita ovog područja, što je ugrađeno u Nacrt strategije razvoja opštine. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u namjerama da zaštitimo rijeku Neretvu i spriječimo izgradnju planiranih minicentrala, na opšte dobro”, izjavio je Đorđe Sladoje, zamjenik načelnika opštine Kalinovik.

Jelena Ivanić, potpredsjednica Centra za životnu sredinu je istakla da su rezultati dosadašnjih terenskih bioloških istraživanja pokazali da je riječ o očuvanom području i veoma vrijednom.

"Jasno je da je formalna zaštita neophodna kako bi se očuvale kulturno-istorijske i prirodne vrijednosti i spriječilo uništavanje planiranom izgradnjom sedam malih hidroelektrana" kazala je Ivanić.

I predstavnici opštine Gacko su dali svoju podršku ovoj inicijativi.

"Postaćemo bogatiji za novu atraktivnu turističku lokaciju koju ćemo kada dođe do zaštite promovisati i održivo koristiti”, rekla je Sanja Rudović iz Turističke organizacije opštine Gacko.

Tokom do sada provedenih bioloških istraživanja na području gornje Neretve, utvrđeno je postojanje najmanje 85 vrsta ptica, prisutnost pet vrsta velikih sisara: medvjed, vuk, divokoza, srna i divlja svinja. Pretpostavka naučnika je da se na ovom području povremeno zadržava i ris. Istraživanja su pokazala da je područje naseljeno sa najmanje 18 vrsta sitnih sisara  i 17 vrsta vodozemaca i gmizavaca. Mnoge od ovih vrsta se nalaze na domaćim i međunarodnim listama zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta što ovom području daje poseban značaj.

Netaknuta priroda postaje rijetkost koju trebamo sačuvati za buduće generacije, a ne posmatrati kao resurs koji će se uništiti i iskoristiti za kratkoročno bogaćenje današnjih tajkuna.

Područje gornjeg toka Neretve zaista jeste preostali dio netaknute prirode sa velikim bogatstvom biodiverziteta u slivu rijeke čiji je hidropotencijal već u značajnoj mjeri iskorišten. Uostalom, na jeziku starih Kelta, Neretva (Nera-Etwa) znači božanska rijeka, ili božanstvo koje teče.

Zašto je bitno zaštititi ovu žilu kucavicu Hercegovine od planiranih štetnih projekata? Kako bi realizacija tih projekata uticala na ljude i biodiverzitet ovog područja? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možete pronaći i u kratkom filmu “Zaštita božanske rijeke”.

Ovaj projekat provodi se uz podršku međunarodne organizacije za zaštitu prirode i životne sredine – The Nature Conservancy.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti