Utvrđen rebalans budžeta TK, predviđeno povećanje za 70,5 miliona KM

19.04.2022. 15:18 / Izvor: Fena
TK Vlada

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas na sjednici prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Rebalansirani budžet iznosi 564.352.742,00 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas na sjednici prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu. Rebalansirani budžet iznosi 564.352.742,00 KM, što je za oko 70,5 miliona KM više u odnosu na aktuelni budžet za ovu godinu.

Ovim se, kako navode iz kantonalne vlade, stvaraju pretpostavke za provedbu mjera na koje se Vlada TK obavezala kada je krajem februara preuzela dužnost. Između ostalog, rebalansom budžeta veće plaće dobit će svi zaposleni u obrazovanju, značajna sredstva bit će usmjerena na opremanje policije te poljoprivredu, a bit će osigurana i jednokratna pomoć penzionerima s najnižom penzijom.

"Moramo kazati da je u dijelu budžetskih sredstava povećanje oko 39 miliona, a u dijelu prihoda i primitaka po osnovu namjenskih vlastitih prihoda i tekućih kapitalnih transfera povećanje je od 2,7 miliona KM", izjavio je na pres-konferenciji ministar finansija Tuzlanskog kantona Suad Mustajbašić.

U prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. uključen je i dio prenesenog suficita iz 2021. godini u iznosu 28,9 miliona KM.

"Kroz izmjene i dopune Budžeta TK, Ministarstvu unutrašnjih poslova za ovu godinu predviđeno je da se ukupno dodijeli 12,1 milion KM i to je sa tri miliona KM koje smo već odobrili s pozicije kapitalni izdaci za budžetske korisnike, ukupno 15,1 milion KM za opremanje policije. Riječ je o opremanju policije specijalnom opremom, nabavke uniformi, a sredstva su predviđena i za uređenje određenih zgrada za policijske službenike", izjavio je Mustajbašić.

Kada je riječ o oblasti poljoprivrede, u aktuelnom Budžetu je predviđeno 8,5 miliona KM, a kroz rebalans dodatnih 2,5 miliona KM kao podrška poljoprivrednoj proizvodnji. Resornom ministarstvu još je predviđeno 650 hiljada KM čime je omogućena pomoć poljoprivrednicima u općinama i gradovima.

Također, planiran je i milion KM za sanaciju zgrade Vlade TK, odnosno zgrade Soda So, gdje se očekuje i izrada glavnog projekta.

Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja povećana su sredstva na nekoliko pozicija, prije svega kod Direkcije cesta TK, gdje će biti doznačeno dodatnih dva miliona KM, a riječ je o pomoći lokalnim zajednicama u izgradnji cesta i Međunarodnom aerodromu Tuzla za realizaciju planiranih projekata.

Ministarstvu zaštite okolice predviđeno je dodatnih tri miliona KM, dok je za boračko-invalidsku zaštitu doznačeno dodatnih 650 hiljada KM zbog povećanja egzistencijalnih naknada.

Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak, rebalansom je predviđeno dodatnih 17,7 miliona KM, a na ime zaštite porodica sa djecom, podrška porodici sa djecom, gdje se to pravo odnosi na utvrđivanje prava porodiljama, pomoći tokom trajanja porodiljskog bolovanja i jednokratne pomoći penzionerima i pomoći povratku.

Ministarstvu za kulturu, sport i mlade povećanje je predviđeno za sport u iznosu od 479 hiljada KM, a namjera je da se pojačaju ulaganja u sportsku infrastrukturu. Dodatnih 50 hiljada KM predviđeno je za oblast kulture, dok podrška mladima ide na 124 hiljade KM dodatnih sredstava.

"Odlučili smo da podržimo Direkciju za robne rezerve TK, gdje je obezbijeđeno dodatnih milion KM. Upravi za civilnu zaštitu predviđeno je dodatnih 1,3 miliona KM", navodi Mustajašić.

U Budžetu Tuzlanskog kantona su ugrađene i pozicije koje prate povećanje plata u obrazovanju za 9,5 posto u odnosu na decembar 2021. godine. Osim toga, rezervisana su sredstva i za povećanja plata i drugim budžetskim korisnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti