Poslovi homologacije vozila se u BiH i dalje povjeravaju privatnicima, izabrane firme

20.04.2022. 10:13 / Izvor: Akta.ba
homologizacija

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je obavijestilo javnost, uvoznike vozila, dijelova, uređaja i opreme za vozila i druge zainteresovane subjekte o izabranim firmama koje će vršiti poslove homologacije vozila.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH je obavijestilo javnost, uvoznike vozila, dijelova, uređaja i opreme za vozila i druge zainteresovane subjekte o izabranim firmama koje će vršiti poslove homologacije vozila.

"Obavještavamo javnost, uvoznike vozila, dijelova, uređaja i opreme za vozila i druge zainteresovane subjekte da će konzorcij u sastavu "EIB Internationale"a.d. Banja Luka PJ "Centar za motorna vozila" "EASTCODE" d.o.o. Banja Luka, "Mervik", d.o.o. Sarajevo, "Automotive Center - Centar za vozila" d.o.o Sarajevo od 18.4.2022. godine početi sa obavljanjem administrativnih poslova iz oblasti homologacije vozila, dijelova, uređaja i opreme na vozilima", saopštili su iz Ministarstva.

Kazali su da je nakon provedeno javnog poziva za izbor administrativnog tijela iz oblasti homologacije vozila, konzorcij u gore navedenom sastavu zaključio ugovor o obavljanju administrativnih poslova iz oblasti homologacije vozila.

"Uspostavljenog funkcionalnog sistema obavljanja administrativnih poslova potvrđena je aktom ministarstva komunikacija i transporta BR. 11-02-2-522-121/22 OD 13.04.2022 godine, nakon provjere funkcionalnosti sistema od posebne komisije, u skladu sa članom 7. ugovora o obavljanju administrativnih poslova iz oblasti homologacije vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila", navedeno je.

Naime, uprkos presudi Suda BiH iz 2015. godine u kojoj stoji da se povjeravanje administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila privatnim subjektima, kako je to 2009. godine već urađeno, ne može vršiti pravilnikom već samo zakonom, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je krajem 2020. godine usvojilo novi pravilnik u kojem je navedeno da poslove u oblasti homologacije obavljaju organizacije za administrativne i tehničke poslove u oblasti homologacije, i to organizacija određena za obavljanje administrativnih poslova, tehnički servisi i laboratoriji za specijalistička ispitivanja. 


E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti