JP Grijanje Zenica tvrdi da ArcelorMittal nije ponudio produžetak sezone grijanja

21.04.2022. 07:30 / Izvor: Akta.ba
GRIJANJE

Javno preduzeće Grijanje Zenica objavilo je da kompanija ArcelorMittal Zenica, radi svojih ekonomskih interesa, ugrožava poslovanje JP Grijanje prekomjernim isporukama, samovoljnim obustavama, te prekidima sezone i ponovnim pokretanjem grijanja.

Javno preduzeće Grijanje Zenica objavilo je da kompanija ArcelorMittal Zenica, radi svojih ekonomskih interesa, ugrožava poslovanje JP Grijanje prekomjernim isporukama, samovoljnim obustavama, te prekidima sezone i ponovnim pokretanjem grijanja.

Ističu da su 11. aprila dobili obavijest iz ArcelorMittala Zenica da su "prisiljeni prekinuti isporuku toplotne energije za grijanje grada i time završiti sezonu grijanja". 

"Dakle, niti u jednom trenutku iz kompanije ArcelorMittal nisu nagovijestili da je moguć nastavak sezone grijanja, zbog čega je naše preduzeće krenulo u poslove koji su uobičajeni po završetku grijne sezone, a poznato je kako je nemoguće nakon devet dana prekida sezone grijanja sistem pokrenuti u roku 24 sata. Podsjećanja radi, dopuna vode i samo zagrijavanje traje više od tri dana", navode iz JP Grijanje.

Međutim, dodaju da očigledno da su tek nakon što su uvidjeli da su građani ogorčeni na ArcelorMittal, danas odlučili oglasiti saopćenjem za javnost u kojem žele odgovornost za hladne radijatore prebaciti na JP Grijanje Zenica, iako svi građani znaju da, kako navode, upravo ArcelorMittal ima monopol nad grijanjem grada i jedina odlučuje kada će početi a kada završiti grijna sezona.

"Treba reći i to kako kompanija ArcelorMittal Zenica svojim monopolitističkim ponašanjem građanima Zenice isporučuje energiju kada je imaju u viškovima, pa se često dešava da na vanjskim temperaturama preko 15 stepeni imamo pregrijane stanove, a kada su niske temperature cjelokupnu energiju koriste za svoje tehnološke procese čime su u sezoni 2021/2022. JP Grijanje Zenica oštetili prekomjernom isporukom za iznos veći od 1,2 miliona KM", navedeno je u saopćenju.

Također, tvrde da nijednim pravnim poslom ArcelorMittal nije ponudio produžetak sezone grijanja JP Grijanje, te da je samovoljnim objavama putem lokalnih medija iznio neistine i narušio ugled preduzeća.

"Preduzeće Grijanje Zenica je sve neophodne aktivnosti za završetak sezone grijanja, uzrokovanim prijevremenim prekidom grijanja od strane ArcelorMittala, završilo 11. aprila 2022., a na osnovu obavijesti koju smo dobili iz ArcelorMittala", saopćeno je iz tog preduzeća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti