Na pomolu dogovor s Elektroprivredom BiH i povratak zeničkih rudara u jame već danas

21.04.2022. 09:31 / Izvor: Fena
rudari

Foto: fena

Trodnevna obustava proizvodnje u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ), trebala bi biti okončana danas pa bi rudari druge smjene mogli sići u jame te nastaviti proizvodnju.

"Trodnevna obustava proizvodnje u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ), trebala bi biti okončana danas pa bi rudari druge smjene mogli sići u jame te nastaviti proizvodnju", potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMUZ Elvedin Avdić.  

Podsjeća kako su rudari druge smjene u ponedjeljak, 18. aprila, odbili sići u jamu jer im je većinski vlasnik, Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, prilikom isplate plaća obustavio dio za otplatu kredita, ali taj novac nije uplaćen na račune banaka pa su i banke sa računa skinule novac.

"Radnicima su sa platnih lista odbili već dvije rate, ali ih nisu uplatili bankama. Ljudima su, kada nam je uplaćena zadnja plaća, 15. aprila, banke skidale te novce. Radi se o iznosu od oko 500.000 KM", kaže Avdić.

Nada se, kaže, da bi se danas situacija mogla razriješiti te da bi mogli nastaviti proizvodnju u drugoj smjeni.

"Direktor (v.d. direktora Edin Mujčić) danas ide u Sarajevo da potpiše sporazum za taj novac sa JPEPBiH. Ako bude uplaćen do 15.00 sati, trebala bi druga smjena danas početi raditi", nada se Avdić.

Nisu svi rudari u kreditima, napominje Avdić, ali su se solidarisali sa kolegama te niko ne želi raditi dok se ne razriješi situacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti