Digitalno mljekarstvo: Aplikacije bh. udruženja na listi najboljih iz oblasti poljoprivrede

22.04.2022. 10:15 / Izvor: Akta.ba
digitalizacija poljoprivrede

Inovacije su danas postale nužne kako bi se hrana proizvodila zdravije, sigurnije, održivije i transparentnije prema zahtjevima kupaca.

Digitalizacija i upravljanje uz pomoć modernih tehnologije prisutna je u svim sferama društva i u svim proizvodnim procesima, pa tako sve više zahvaća i poljoprivredni sektor.

Inovacije su danas postale nužne kako bi se hrana proizvodila zdravije, sigurnije, održivije i transparentnije prema zahtjevima kupaca. A da bi se uspjelo i opstalo na tržištu potrebno se i osavremeniti.

Jedan takav primjer je Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske koji svojim aktivnostima i inoviranjem u standardne mljekarske procese stvaraju nove mogućnosti za razvoj ovog sektora.

Miljan Erbez, PhD, stručni saradnik za projekte u Udruženju za Akta.ba je kazao da je mljekarstvo danas najintenzivnija poljoprivredna proizvodnja, gdje se ekonomski značajne odluke nekada donose i na dnevnoj bazi. Zbog toga su u jednom takvom poslovnom okruženju, kvalitetne informacije od suštinskog značaja za planiranje i razumijevanje proizvodnje.

OLAKŠANI SVAKODNEVNI PROCESI

Ovo Udruženje je jedinstveno na našem tržištu jer svoje poslovanje obavlja i kroz digitalne oblike. To su aplikacije koje im olakšavaju svakodnevni rad, ali omogućuju buduća planiranja i razvoj mljekarskog sektora.

“Aplikacije koje koriste naši članovi su napravljene zahvaljujući upravo njima, jer su prepoznali značaj ulaganja u moderne tehnologije. To su četiri aplikacije kojima se koristimo u procesima rada Elektronska matična knjiga, Optimilk aplikacija za balansiranje obroka i kontrolu proizvodnje, zatim aplikacija za ocjenjivanje papaka i aplikacija za izbor eksperata za pisanje projekata”, kazao je Erbez.

Spomenute aplikacije Udruženja ušle su i u katalog dobrih praksi iz ICT sektora iz BiH.

Erbez kaže da su sa razvojem aplikacija krenuli tako što su prije par godina zatražili od APIF-a da se obezbijedi online ažuriranje u registru poljoprivrednih gazdinstava. Nisu im izašli u susret što je bio pokretač da sami nešto urade na tom polju.

“To je bio jedan od razloga gdje smo mi na svom sajtu napravili online prijavu za članstvo i ažuriranje podataka. Što se na kraju dobro pokazalo. Treba svakako spomenuti da je cilj našeg Udruženja dostizanje EU standarda u oblasti organizacije Udruženja uzgajivača, ali i standarda ICAR, to jest međunarodne organizacije za kontrolu proizvodnosti životinja, koja na globalnom nivou uređuje standarde u oblasti uzgoja životinja. U tom kontekstu smo i razvijali neke aplikacije. Sa ciljem da podržimo prenos upravljanja sistemom uzgoja sa državnog na privatni sektor, kao što je to u Evropskoj Uniji. Ako smo već na tom putu, nema onda ni lijevo ni desno. Nego, kao što je propisano u EU. Baš zato smo se i posvetili razvoju aplikacija jer znamo da će nam samo olakšati posao", pojašnjava Erbez.

Dobra okolnost je kako Erbez kaže, što je Zakon o stočarstvu Republike Srpske već usvojio veliki broj EU normi, te im to uveliko olakšava posao.

APLIKACIJE PREPOZNAO I FAO

Prva aplikacija ovog Udruženja je upravo Elektronska matična knjiga, koju su napravili uz podršku projekta UNDP CZECH partnership i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Ona služi za vođenje matične evidencije gajenih životinja i suklađena je sa EU normama u ovoj oblasti.

“Naš cilj je obezbijediti uslova za izdavanje potvrda o porijeklu, odnosno pedigrea, ali i postaviti sistem za vođenje uzgojno-selekcijskg rada, čemu ova aplikacija dosta pomaže, jer imamo sve neophodne podatke na jednom mjestu”, kaže Erbez.

Druga bitna aplikacija koju Erbez izdvaja je "Optimilk" a koristi se za balansiranje obroka.

“To je jedan alat koji farmerima nudi mogućnost optimalizacije ishrane za muzne krave i potpuno je adaptilan pojedincu i lako se ažurira sa novim vrijednostima hraniva koje farmer koristi u svom stadu. Ovu aplikaciju je prepoznao i FAO (Svjetska organizacija za poljoprivredu i hranu), te je 2021. godine stavio na listu najboljih aplikacija u poljoprivredi na području Evrope i Centralne Azije. U okviru ove aplikacije je i "podaplikacija" za pristup ekspertima koji se bave pisanjem projekata. Aplikacija je rađena uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II", govori Erbez. 

Aplikacija za ocjenu papaka je novitet Udružnja i povezana je na matičnu knjigu. Usklađena je sa svjetskim normama ocjene zdravlja papaka, tzv. M-stage klasifikacija. Erbez kaže da kroz ovakve aplikacije žele unaprijediti dobrobit krava u svojim stadima, bolje zdravlje tih životinja, na ovaj način smanjuju upotrebu antibiotika u liječenju a time štite i podzemne vode.

U svom radu, kako ističu vode se dosta zaštitom životne sredine čovjeka. Aplikacija za ocjenu papaka rađena je uz podršku projekta Sweden/USAID FARMA II. 

Na pitanje, da li im danas dostupne tehnologije olakšavaju posao, Erbez kaže da su sve tehnologije u suštini namijenjene da se olakša upravljanje proizvodnjom i da se na neki način prikupe, sortiraju i predstave podaci iz te proizvodnje, te da su svakako dobro došle.

Međutim, kako ističe, svaki proizvođač nudi neku svoju posebnost, a sam proizvođač treba znati prepoznati šta mu je to stvarno korisno. “Puno je različitih aplikacija i stvarno je teško donijeti ispravnu odluku. S tim u vezi, neophodna je dobra nezavisna savjetodavna podrška”, kaže Erbez.

Ovo Udruženje i dalje nastavlja razvoj informacionih tehnologija za potrebe mljekarskog sektora i kako najavljuju uskoro planiraju tržištu plasirati jednu pravu mljekarsku aplikaciju, o čemu će uskoro biti više informacija na njihovoj web stranici.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti