Općina Novo Sarajevo: Potpisani ugovori sa 18 najboljih stipendista

25.04.2022. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Stipendije

U Dječijoj kući Novo Sarajevo upriličen je prijem za 18 najboljih učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022. godinu.

U Dječijoj kući Novo Sarajevo upriličen je prijem za 18 najboljih učenika i studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2021/2022. godinu. Ove godine Općina Novo Sarajevo obezbijedila je ukupno 900 stipendija i to za 495 učenika srednjih škola i 405 redovnih studenata.

Općinski načelnik Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je ove godine dodijeljen rekordan broj stipendija koje su zasluženo pripale učenicima i studentima sa područja općine Novo Sarajevo.

"Za ukupno 900 stipendija ove godine smo zajedno sa Općinskim vijećem u Budžetu izdvojili 771. 500,00 KM, što je 152.000 KM više nego prethodne godine. Već prošle godine smo započeli trend povećanja broja dodijeljenih stipendija, pa smo 2021. godine povećali broj sa 500 na 700 stipendija, a ove godine na 900 na šta smo jako ponosni", istakao je načelnik Tanović, te dodao da je bitno da lokalna zajednica prepozna rad i trud učenika i studenata, te da se taj njihov trud nagradi, što je ujedno dobar primjer i za sve ostale mlade ljude koji do sada nisu ostvarili stipendiju.

Stipendije

Ključni kriteriji za odabir korisnika stipendija je da učenik ili student ima prebivalište na području Općine Novo Sarajevo, da ima odgovarajući prosjek ocjena, te da ne prima stipendiju iz drugog izvora.

Kurić Amar, student je koji ima sve desetke na II ciklusu studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kurić je istakao da mu podrška Općine jako znači i da će mu pomoći u daljem školovanju, a svoj ostanak svakako vidi u Bosni i Hercegovini jer iako situacija nije idealna, mišljenja je da svako ko ima volju i želju da radi, može pronaći posao u svojoj domovini.

Stipendija lokalne zajednice mnogo znači i Hani Piralić učenici Treće gimnazije, jer kaže da je ovo jedan od načina na koji se prizna njen rad i trud tokom cijele školske godine i daje joj motivaciju da i u budućnosti nastavi redati uspjehe kako bi ostvarila svoje ciljeve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti