Javno reagovanje radnika: Vlada sprema smjenu direktorice Ginexa i gašenje još jednog bh. giganta

27.04.2022. 13:54 / Izvor: Akta.ba
ginex

Vlade Federacije BiH razmtrat će na sjednici u petak smjenu aktuelne direktorice privrednog društva Unis Ginex d.d. Munevere Fočo.

Vlade Federacije BiH razmatrat će na sjednici u petak smjenu aktuelne direktorice privrednog društva Unis Ginex d.d. Munevere Fočo, saznaje Akta.ba.

Ukoliko tačka dnevnog reda o smjeni aktuelne direktorice bude usvojena, sindikat metalaca Federacije BiH zajedno sa sindikatom Unis Ginex-a i njegovim radnicima kreće u štrajk i obustavu proizvodnje do daljnjeg, te zaustavljanju i zabrani ulaska nadzornog odbora u krug firme, odnosno upravu društva.

Članovi sindikalne organizacije danas su javno reagirali zbog ovog saznanja pogotovo što razlozi nisu nikome javno navedeni.

"Stav sindikata i radnika Unis Ginex je da nećemo dozvoliti smjenu direktorice koja ima uspješne i zavidne rezultate poslovanja, direktorice koja je dobitnik mnogih nagrada iz oblasti trgovine, ekonomije i menadžmenta, koja radi u interesu radnika i same proizvodnje. Ne želimo da se Unis Ginex ugasi kao što su se ugasile mnoge firme namjenske industrije i one koje su bile u državnom vlasništvu Federacije BiH, poput Energoinvesta, Energopetrola, Hidrogradnje, Šipada, Fabrike duhana Sarajevo i dr.", poručili su.

Sumnjaju da je povod za smjenu direktorice Ginexa iskorištavanje trenutne tržišne pozicije kako bi se prodaja inicijalne kapisle za municiju za malo oružje, preusmjerila sa dugogodišnjih kupaca na novonastale kompanije. Tako bi preprodajom proizvoda Ginexa svu zaradu od visokih cijena preusmjerili u privatne ruke.

Vanredna sjednica Nadzornog odbora Ginexa na kojoj je planirano donošenje odluke o razrješenju direktora privrednog društva Munevere Fočo zakazan je petak 29. april. Na istoj sjednici će biti imenovanje vršioca dužnosti i biti donesena odluka i o raspisivanju javnog oglasa za izbor novog direktora.

Kako se špekuliše, za vršioca dužnosti navodno je planiran Hasan Tafro, dok na poziciji direktora mogao biti Alem Omerhodžić, inače član Nadzornog odbora Ginexa.

"Dolaskom Hasana Tafra za direktora proizvodnje privrednog društva Unis Ginex dolazi i do želje da se smijeni aktuelna direktorica Munevere Fočo. Uspjeh i milionska dobit KM ne odgovara ministru Džindiću, premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugim stranačkim licima, nadzornom odboru čiji je predsjednik Hamid Pršeš, većinski dioničar firme Ginex i Privredne banke d.d. Sarajevo. Zato nam slijedi gašenje još jednog bh. giganta i otkazi za preko 600 radnika ovog privrednog društva", poručili su iz sindikalne organizacije.

Javnim reagovanjem su upozorili Vladu FBIH da kao kolektiv neće dozvoliti da "političari zarad ličnog interesa urušavaju budućnost Unis Ginexa, a time i građana Goražda.

Upozoravaju da odlaskom Munevere Fočo dolazi i do smanjena plaća, smanjenja proizvodnje i otkaza radnika, gdje će nova uprava sigurno raditi za svoje kapacitete onoliko koliko im je dovoljno da podjele bonus u vidu dividende. Tako će Goražde i Federacija ostati bez još jednog giganta i narod iseliti u zemlje EU, jer niko više neće raditi za 500 KM.

Za kraj, podsjećaju da je Fočo u protekla dva mandata firmu podigla na najveći nivo proizvodnje zajedno sa radnicima i uvela mnoge nove proizvodne kapacitete.

Finansijski izvještaji pokazuju da je Ginex je posljednih nekoliko godina u stalnom razvoju. Raste obim proizvodnje i prodaje, ukupni prihodi, dobit, ali i broj zaposlenih. 

Strategijom razvoja Ginexa određene su smjernice budućeg rada, a u ovoj kompaniji čvrsto vjeruju da će uskoro postati vodeći proizvođač ove vrste proizvoda u Evropi, ali se i vrlo brzo približiti svjetskim konkurentima, američkim kompanijama iz ove branše SISIAJ i Federal, što im i jeste (bio) cilj.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti