Općina Centar Sarajevo analizirat će Odluku o kriteriju i visini komunalnih taksi

28.04.2022. 07:31 / Izvor: Akta.ba
komunalne takse

Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo usvojilo je, na Šesnaestoj redovnoj sjednici, Odluku o kriteriju i visini komunalnih taksi.

Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo usvojilo je, na Šesnaestoj redovnoj sjednici, Odluku o kriteriju i visini komunalnih taksi na području općine Centar Sarajevo, na osnovu Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo. 

"Svaki poslovni subjekt ima mogućnost istaknuti firmu na površini 200x300 milimetara i u tom slučaju ima obavezu prijave takse, ali je oslobođen plaćanja što ranije nije bilo moguće. Imajuću u vidu reakcije javnosti i stavove Vlade Kantona Sarajevo Općina će razmotriti i analizirati Odluku, te predložiti određene izmjene ako za to bude potreba", navodi se. 

Kako je naglašeno u saopćenju za javnost, prilikom izrade Odluke Općina Centar je obavezu plaćanja takse na istaknutu firmu podijelila na fizičke i pravne osobe.

"Zakonom o računovodstvu i reviziji Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta pravna lica su podijeljena po veličini, a Općina to smatra kao jedini kriterij koji je u skladu sa Ustavom Federacije BiH. Zakonom je utvrđena podjela poslovnih subjekata prema broju zaposlenih, ostvarenom prihodu i visini poslovne imovine. Samom činjenicom da je prethodnim Zakonom o komunalnim taksama definisan kriterij razvrstavanja taksi, a to je bila djelatnost (kojom je utvrđeno 58 djelatnosti), a danas imamo novi kriterij koji podrazumjeva šest kategorija, Općina je dovedena u situaciju da utvrđivanjem novih kriterija mnoge pravne osobe izražavaju nezadovoljstvo", ističe se.

Kako dodaju u saopćenju za javnost, Općina Centar kao i sve druge općine slala je, u periodu izrade Zakona, prijedlog Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo da se Zakonom o komunalnim taksama definišu kriteriji i visina komunalnih taksi da bi sve općine imale iste kriterije i visine taksi.

"Nažalost Vlada Kantona Sarajevo taj prijedlog nije prihvatila, ostavila je svim općinama da same utvrđuju kriterije i visinu taksi što je izazvalo nezadovoljstvo kod poslovnih subjekata. U odnosu na prethodnu Odluku, novom odlukom su visine komunalnih taksi ostale na istom nivou za obrtnike koji posluju na osnovu Uredbe o zaštiti tradicionalnih i starih obrta, taksi prijevoznici i trgovci na malo - trgovac pojedinac", navodi se.

Smanjena je taksa za fizičke osobe koja obavljaju poslovnu djelatnosti trgovine na malo, ugostiteljstva i obrta i srodnih djelatnosti, a nisu u PDV sistemu.

"Kad govorimo o pravnim licima, došlo je do povećanja taksi obzirom da pravna lica podliježu Zakonu o računovodstvu i reviziji F BiH, RS i BD i automatski su dio PDV sistema, a gdje nam je Zakon omogućio samo četiri kriterija po kojima su kategorisani", ističe se.

Samo tom činjenicom bilo je, kako navode, neizbježno da će se desiti povećanja za pravne osobe, a povećanje za velika preduzeća je najveće obzirom da se radi o pravnim osobama koja ostvaruju godišnji prihod više od 40.000.000 KM, a to su finansijske institucije (banke, osiguravajuća društva, igre na sreću itd.)

"Skrećemo pažnju našim poslovnim subjektima, koji posluju na području općine Centar Sarajevo, da je pojam istaknuta firma definisan čl. 4 stav (2) Odluke, a sve ostalo što je istaknuto na izlozima i fasadama podliježe reklami što se ne tretira tom odlukom", saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti