Tuzlanski aerodrom obara rekorde: Prevezeno 60.000 putnika, letovi na 15 različitih destinacija

29.04.2022. 07:38 / Izvor: Federalna.ba
tuzlanski aerodrom

Nakon teškog perioda u kome se našao zbog određenih dugovanja i pandemije koronavirusa, ukidanja pojedinih letova i smanjenja broja putnika, za Međunarodni aerodrom Tuzla dolaze bolji dani.

Nakon teškog perioda u kome se našao zbog određenih dugovanja i pandemije koronavirusa, ukidanja pojedinih letova i smanjenja broja putnika, za Međunarodni aerodrom Tuzla dolaze bolji dani. Pomoć su obećale i Vlade TK i FBiH, imajući u vidu strateški značaj ove zračne luke.

Od 1. aprila već se bilježe pozitivni pomaci.

"U prvih 25 dana 35.000 putnika je prevezeno sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, što je poboljšanje. S ovom tendencijom i pretpostavkama, do kraja godine bi 400.000 putnika trebalo da prođe kroz aerodrom", kazao je Dževad Halilčević, v. d. direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kroz rebalans Budžeta Tuzlanskog kantona planirana su dodatna sredstva za izgradnje trećeg gatea, uređenje parkinga i završetak izgradnje atrija. Također, u toku su pregovori sa nekoliko aviokompanija za uvođenje novih aviolinija.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mustafa Šakić naveo je kako su rebalansom obezbijedili novi milion maraka, tako da će za tekuće poslovanje ukupno biti 1,88 mil KM, a očekuju i dva miliona kapitalnih investicija za ono što je u ovom momentu neophodno.

"Vlada Tuzlanskog kantona želi da ovaj značaj resurs zadrži. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da učinimo fluidnim poslovanje Aerodroma", istakao je za FTV premijer TK Irfan Halilagić.

Predstojeće ljeto trebalo bi sa sobom, pored povećanje broja putnika, donijeti i veći broj letova, a što će povoljnije utjecati na rad i poslovanje Aerodroma. S tim u vezi će biti poboljšana i infrastruktura.

"Odredili smo da je prioritet federalnog djelovanja na toj magistralnoj cesti ono od Živinica do Aerodroma, kako bismo Aerodrom stavili u što življu i što bolju funkciju", objasnio je premijer FBiH Fadil Novalić.

Od početka godine pa do 1. aprila sa Međunarodnog aerodroma Tuzla prevezeno je oko 60.000 putnika. Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla možete letjeti na 15 destinacija u šest zemalja. Od 31. marta ove godine na snazi je i ljetni red letenja. Novih linija i destinacija u narednom periodu će biti još, pa je tako od 10. juna na rasporedu i turistička čarter linija za Antaliju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti