Komorski sistem saglasan: Vlada FBiH mora poduzeti mjere za rasterećenje privrednika

29.04.2022. 10:04 / Izvor: Akta.ba
komora sastanak

Kantonala privredna komora Tuzla bila je domaćin sastanka predsjednika privrednih komora Federacije BiH.

Kantonala privredna komora Tuzla bila je domaćin sastanka predsjednika privrednih komora Federacije BiH, na kojem je između ostalog razmatrano i aktuelno stanje u privredi Federacije BiH te ključne aktivnosti za olakšanje poslovanja. Privredna komora FBiH i kantonalne komore povremeno održavaju ovakve konsultativno – radne sastanke radi razmjene informacija i kreiranja zajedničkih ideja. Svi prisutni su se složili da je pred privredom izuzetno izazovan period i da svi nivoi vlasti moraju poduzeti aktivnosti iz svog djelokruga rada kako bi se što lakše prevazišle teškoće u poslovanju i sačuvala radna mjesta, navodi se u saopćenju.

Zajednički stav komorskog sistema FBiH je da Vlada Federacije BiH mora poduzeti sve mjere da se rastereti poslovanje privrednika, prije svega vezanih za zakone o doprinosima i porezu na dohodak, uz obavezu da Federalni zavod za programiranje razvoja preispita aktuelnost trenutnih projekcija po pitanju stopa, uzimajući u obzir sve novonastale poremećaje vezane za opći rast cijena. 

komora sastanak

Vlada FBiH kroz Zakon o porezu na dobit mora uvesti olakšice za izvozno orjentisane firme i reinvestiranje. Također, nužno je da svi nivoi vlasti kroz programe podrške intervenišu u privredi da bi se očuvao kontinuitet poslovanja i postojeća radna mjesta i na taj način što veći dio prikupljenih javnih prihoda vrati u privredu. Istaknuti su i problemi nedostatka radne snage u svim kantonima koji značajno otežavaju poslovanje.   

Komorski sistem će uputiti zahtjev državnom nivou da se hitno naprave izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost uz uvođenje diferenciranih stopa  i plaćanja PDV-a po naplaćenoj fakturi i do kraja mjeseca. Također, potrebno je privremeno obustaviti naplatu akciza na gorivo.

Komorski sistem Federacije BiH stoji na raspolaganju svim svojim stručnim kapacitetima da bismo pronašli najbolji način za podršku domaćoj privredi, sačuvali radna mjesta i životni standard u kriznom periodu u kojem se nalazi svjetska privreda, istaknuto je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti