Hadžić: Sve ukazuje da idemo ka stagflaciji, vijesti nisu uopšte dobre

30.04.2022. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Faruk Hadžić

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar na društvenim mrežama prokomentarisao je usporavanje ekonomske aktivnosti u svijetu i sve veći rast cijena i inflacije s kojima su građani suočeni.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar na društvenim mrežama prokomentarisao je usporavanje ekonomske aktivnosti u svijetu i sve veći rast cijena i inflacije s kojima su građani suočeni.

U oktobru prošle godine je kako kaže u autorskom tekstu najavio mogućnost pojave stagflacije (stagnacija + inflacija).

"Prvi zvanični podaci o kretanjima BDP-a u prvom kvartalu SAD, Francuske i Španije ukazuju na idemo ka tome, iako je još uvijek rano da možemo sa potpunom sigurnošću reći da je stagflacija već stigla. Ipak, usporavanje i pad ekonomske aktivnosti uz rastući nivo cijena ukazuje da idemo u tom pravcu", kaže Hadžić.

Navodi kakoje američka ekonomija u prvom kvartalu zabilježila pad od -1,4 posto, dosta ispod očekivanja analitičara (koji su prognozirali rast od 1 posto).

"Ove vijesti nisu uopšte dobre, jer je sada za očekivati da će države poput SAD morati izazvati vještačku recesiju, koja neće biti tako blaga, a kako bi ukrotili inflaciju kroz podizanje kamatnih stopa. Sigurno je da će to ostaviti i posljedice po našu državu, pogotovo ako znamo da je Njemačka, koja je naš najbitniji vanjskotrgovinski partner, danas objavila da su u prvom kvartalu imali rast od 0,2 posto", navodi Hadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti