BiH je nemarom i nepotrebnim izjavama lokalnih političara izgubila jednog od najvećih investitora

02.05.2022. 10:47 / Izvor: Jutarnji list
Dominik Raškaj

Dominik Raškaj, PR Marketing Manager za Posao.hr i tvrtku Boljiposao.com u BiH, u razgovoru za portal jutarnji.hr pričao je o aktualnostima u BiH, ali i trenutim krizama u cijelom svijetu.

Dominik Raškaj, PR Marketing Manager za Posao.hr i tvrtku Boljiposao.com u BiH, u razgovoru za portal jutarnji.hr pričao je o aktualnostima u BiH, ali i trenutim krizama u cijelom svijetu.

"S obzirom na krize koje se događaju u svijetu, mislili smo da nas više ništa ne može iznenaditi, ali očigledno je nekako s velikim šokom nedavno došla vijest o obustavi ruskog plina prema Poljskoj i Bugarskoj. Gazprom je spreman obustaviti i ostalim "neprijateljskim" zemljama isporuku plina ako ne budu plaćali u ruskim rubljama. Međutim, određene zemlje poput Italije, Poljske i Estonije nisu pretjerano zabrinute jer su diplomatskim putem preko susjednih zemalja riješili pitanje opskrbe plinom, a to se pak ne može reci za Austriju i Njemačku koje su, napominjem, jake gospodarske sile u Europi koje trenutno jako ovise o ruskom plinu. Ja ne bih želio ulaziti u detalje i komentirati trenutni energetski sukob Zapada i Rusije, ali i Ukrajine i Rusije, jer nisam kompetentna osoba za to, no očigledno je da se za javnost plasiraju jedne informacije, a da ispod stola svako za svoj interes lobira", kaže Raškaj.

Kazao je da ga najviše zabrinjava, s obzirom na to da surađuju s brojnim tvrtkama iz Europe, jeste kako će prebroditi situaciju ako dođe do obustave isporuke plina, jer u 70% slučajeva tvrtke za proizvodnju su pogonjene plinom. Na koji način se planira pomoći tim istim tvrtkama ?

"Gledajte, svi mi imamo rokove za svoje obaveze, pa tako ako zakasnimo s izvršenjima ugovorne obaveze plaćamo penale pa tako je i u proizvodnji. Kupca iz neke druge države neće interesirati problemi s kojima se suočava poslodavac i zahtijevat će vremenski točnu isporuku određenih proizvoda jer u konačnici jedno vuče drugo u kašnjenju. Ovo je zaista jedan nezgodan trenutak u koji su stavljeni brojni poslodavci jer su njihovi problemi trenutno stavljeni pod tepih. Nije lako tek tako naći zamjenu koja je ujedno sigurno i pet puta skuplja od trenutne, a isto tako svjedoci smo brojnih poskupljenja ostalih energenata koji utiču na cjelokupno poslovanje", tvrdi Raškaj

Ne zamjerite, ali posao je posao

"Uz to, nekako ispod radara prolazi lockdown u Kini koji dodatno uništava ekonomiju cijelog svijeta. Jednim dijelom i svi mi sami smo odgovorni za to jer smo se oslonili na Kinu koja je trenutno jedna velika tvornica za cijeli svijet u proizvodnji raznih dijelova za razne segmente, a trenutno sve stoji. Brojne tvrtke su obustavile daljnju proizvodnju i radnici su poslani na privremeni kolektivni godišnji odmor. Ono što mi vidimo kao tvrtka Posao.hr jest veliki potencijal za ulaganje u Hrvatsku koja je koliko - toliko manje ovisna o ruskom plinu i može pružiti brojne druge izvore energije za proizvodnju. Uz to, u najboljoj trenutnoj poziciji su Srbija i poglavito BiH. S tim da je BiH trenutno nemarom i nepotrebnim izjavama lokalnih političara koji se bave nacionalnim temama izgubila jednog od najvećih investitora, točnije Lidl, što su i oni sami precizirali u priopćenju za javnost. Upravo to cijelo ovo vrijeme upozoravam - kako nesmotrene izjave lokalnih političara koji se bave nacionalnim temama mogu naštetiti novim potencijalnim investitorima kojima je BiH upravo idealno tržište, što je u interesu i samim građanima koji bi pronašli sigurno i stabilno poslovno okruženje s kvalitetnim primanjima", naglašava Raškaj.

Dodao je da, bez obzira na povećanu inflaciju, investiranje se mora nastaviti kako bi se spriječila još gora kriza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti