Košarac: Moguć izvoz goveđeg i svinjskog mesa u zemlje EU

06.05.2022. 10:01 / Izvor: SRNA
izvoz mesa

Košarac je rekao je da će tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršiti nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je da će tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršiti nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU.

"Vjerujem da ćemo na temelju eventualnih primjedbi u nekom kraćem roku savladati sve te poteškoće u pogledu proizvodnje, prerade, laboratorije i kontrole da bi što prije omogućili izvoz crveno mesa – goveđeg i svinjskog - u EU", rekao je Košarac danas novinarima u Novoj Topoli.

On je istakao da je, po preuzimanju mandata u resornom ministarstvu, uz konsultacije sa predsjedavajućim u Vijeću ministara Zoranom Tegeltijom i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, politika bila takva da se otvore nova tržišta.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, u koordinaciji sa Kancelarijom za veterinarstvo, to pitanje je otvorilo i upitnike dostavilo nadležnim tijelima Evropske komisije. Popunili smo u prvom stepenu upitnik", istakao je Košarac.

On je rekao da je prije preuzimanja mandata zatekao paradoksalnu situaciju u resornom ministarstu, koje u prethodna dva mandata nije bilo pokriveno aktivnostima u vezi sa izvozom crvenog mesa u zemlje EU.

"To je potpuno neshvatljivo, a pri tome smo objeručke prihvatali sve što dolazi iz EU. Mislim da je bila logična situacija da se borimo da našim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da uvezu živu stoku iz EU, omogućimo izvoz crvenog mesa u zemlje EU", pojasnio je Košarac.

Košarac je rekao da je u pogledu izvoza crvenog mesa iz BiH važno zadržati tržište zemalja CEFTE i otvoriti pitanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom.

"Otvorili smo usaglašavanje veterinarskih sertifikata i sa drugim zemljama. Nedavno smo obaviješteni da je Izrael prihvatio naš prvi upitnik i očekujemo da ćemo iduće sedmice dobiti odgovor iz drugog stepena prema Izraelu", rekao je Košarac.

On je istakao da za izvoz crvenog mesa postoji i tržište Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije.

"Potrebno je da se mi adaptiramo da bismo pomogli ljudima koji se bave realnim sektorom i u prerađivačkom sektoru da bi se pozicionirali na svim drugim tržištima", zaključio je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti