Objavljena odluka Vlade RS o promjeni načina obračuna plate u dijelu toplog obroka

09.05.2022. 09:37 / Izvor: Akta.ba
obrazac

Izmjena ove Odluke se odnosi na povećanje troškova jednog toplog obroka za vrijeme jednog radnog dana.

U Službenom glasniku Republike Srpske broj 39/2022 objavljena je Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku koju je donijela Vlada Republike Srpske, na 164. sjednici, održanoj 7.4.2022. godine.

Izmjena ove Odluke  se odnosi na povećanje troškova jednog toplog obroka  za vrijeme jednog radnog dana, kao i u slučaju obavljanja prekovremenog rada dužeg od tri časa dnevno uvećava sa 0.75 % na 0.85 % prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan radnika ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana.

Podsjetimo, 22.02.2022. godine stupila je na snagu Odluka Vlada Republike Srpske o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku. 

Navedenom odlukom promijenjen je način obračuna toplog obroka po bruto principu, koji je iznosio0,75% prosječne bruto (ranije je to bilo neto) plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan radnika, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana. U praksi to znači da poslodavci koji trošak toplog obroka isplaćuju u novcu dužni su da isti obračunaju u neto iznosu od 8,00 KM po radnom danu odnosno 11,59 KM u bruto iznosu.

Rok za  poslodavce kod kojih je organizovana ishrana radnika pripremanjem toplog obroka u vlastitim restoranima kod poslodavca ili topli obrok koji se isporučuje od lica registrovanog za usluge keteringa i dalje su troškovi pripremanja toplog obroka do iznosa od 4,5 KM oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i doprinose.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti